Brutalne metode ispitivanja CIA više nisu tajna: Tortura posle 11. septembra

Foto: Wikimedia commons

Senatorka iz redova demokrata Dajana Fajnštejn koja predsedava Komitetom, rekla je da je sa 11 glasova za i tri protiv skinuta oznaka poverljivosti sa, onog što je ona nazvala "šokantnim rezultatima istrage o praksi CIA" tokom mandata republikanskog predsednika Džordža Buša, prenela je agencija Rojters.

Glasanje da se skine blokada sa rezimea i preporuka izveštaja od 6.200 strana je okršaj Fajnštejnove, bez presedana, sa CIA i daće svetu "prvi javni pogled" na sistem ispitivanja i pritvora u periodu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

"Izveštaj otkriva brutalnost koja stoji u oštroj suprotnosti sa našim vrednostima kao narodom. To je hronika 'mrlje' u našoj istoriji koji nikada ne sme biti dozvoljena da se ponovi. To nije ono što Amerikanci rade"
, izjavila je Fajnštejn novinarima nakon što je Komitet glasao iza zatvorenih vrata.

Prema delovima izvještaja, koji su procurili u javnost, CIA je često obmanjivala vladu u vezi sa metodama ispitivanja u vreme dok je Džordž Buš bio predsednik.

Agencija CIA je osporila neke delove izvještaja, tvrdeći da u njima ima mnogo grešaka.

"Ovo je duboko uznemiravajuće i pokazuje zašto je potrebna kontrola obaveštajnih agencije u jednoj demokratskoj zemlji. Objavljivanjem ovog izvještaja mi priznajemo grešku kao nacija, bez obzira na to koliko je to bolno"
  rekla je Fajntejn, dodajući da je sada sasvim jasno da je CIA u pokušaju da spreči dalje terorističke napade nakon 11. septembra počinila ogromne greške koje i dalje progone zemlju.

Prema delovima ovog izveštaja, koje je "Vašington post" objavio 1. aprila, CIA je koristila "tajne crne lokacije" na kojima je ispitivala zatvorenika koristeći do tada nepriznate tehnike ispitivačke torture, uključujući potapanje ljudi u ledenu vodu i udaranje glavom o zid.
 

Međutim, proći će nedelje, ako ne i duže, dok bilo koji od dokumenata ne dobije svetlost dana, dodaje Rojters.


Blic

Pogledajte još