Radnica Čistoće koja je izbačena iz banke: Ne tražim ja izvinjenje, tražim poštovanje našeg čestitog zanimanja

Lidija Usković, iz sektora Javne higijene JKP Mediana, čisti na Trgu Kralja Milana u Nišu i koristeći pauzu ušla je u četvrtak u ekspozituru UniCredit banke kako bi predala dokumentaciju za prelazak iz banke čiji je bila dosadašnji klijent kod njih.

„Ja sam samo ušla da pitam za kredit u UniCredit banci i želela sam da pređem kod njih kao klijent, pošto 75% mojih kolega prima plate preko njih. Ja inače čistim, tu ispred njihovih vrata, tu mi je radno mesto. Za vreme pauze mogu da uđem, ili mogu da pitam poslovođu za 15 minuta, pola sata slobodnih koje kasnije odradim. Sedela sam dvadesetak minuta u banci, čekala sam da me prozovu. Šefica ekspoziture me je sve vreme upadljivo posmatrala i rekla je konačno službeniku da dođe do mene. On mi je nakon toga prišao i rekao mi: Gospođo Lidija, znate šta, vi u toj uniformi ne možete ovde da sedite. Dođite sutra, adekvatno, pristojno obučeni pa da onda vidimo šta želite."

U prvi mah, Lidija je pomislila da je reč o neslanoj prvoaprilskoj šali.

„Podigla sam čak ruke uvis i rekla: Moje odelo je čisto, pogledajte! A eto, i moj kolega je ispred mene, isto u radnom odelu, otišao da potpiše ugovor. Službenik mi je rekao da je uredba banke takva a da šefica ekspoziture kaže da niko više u radnoj odeći ne sme da udje ovde. Nekome je čista, nekom je više prljava ali to nije bitno. U uniformi znači nikako."

Lidija je napustila banku povređena , shvativši da neće završiti ono zbog čega je došla. Tako nešto joj se, kaže, otkako radi nije dogodilo. U uniformi kojom se ponosi, ulazi i u poštu i u sve ostale institucije u gradu. U njoj je nedavno primila nagradu i kao najbolji radnik JKP Mediane:

„Predsednik opštine mi je uručio nagradu kao najboljem komunalnom radniku i nosila sam ovo odelo. I na prijemu kod Gradonačelnika sam bila u ovom istom odelu, postoje i slike koje to dokazuju. Imponovala su mi ta priznanja i jednostavno nikada se nisam osećala poniženom."

Dan kasnije, Lidija je otišla do banke tražeći objašnjenje zašto je udaljena zbog radnog odela.

„Mnogo, mnogo sam se poniženo osetila. Ipak sam otišla do njih i upitala ih zašto ako je to pravilo banke nema obaveštenja na vratima da je radnicima u uniformama ulaz u banku zabranjen. Službenik mi je objasnio da bi to bilo isto kao kad bi hirurg direktno iz operacione sale došao u banku da podigne platu, što po meni nije dobro poređenje. Jer hirurg svakako neće usred operacije da ide u banku a ja kojoj je posao bukvalno ispred njihovih vrata samo u pauzi mogu da uđem."

Ako pravilnik oblačenja zaista postoji i ako su uniforme nepoželjne da li se to odnosi i na pripadnike Žandarmerije, policije, poštare ili selektivno samo na čistače ulica?

Zoran Denić, Lidijin kolega iz gradske čistoće kaže da ovo što se dogodilo Lidiji nije usamljen slučaj te da je i on sam bio svojevremeno sprečen da udje u drugu banku u radnom odelu da podigne platu. A kako da onda bilo koji radnik čije se radno vreme poklapa sa radnim vremenom banke ostvari svoja prava kao klijent?

„Morali bi da tražimo slobodan dan od šefa da bi u banku ušli onako kako se smatra da ulazi civilizovan narod a ne u radnom odelu. Da bi potpisao neke papire za šta mi treba pola sata, sat, ja bih morao da uzmem čitav slobodan dan. A to znači gubitak dnevnice, stimulacije. Ili nadoknada čitavog dana. To je kršenje naših prava."

Priča o Lidiji je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama, pre svega zahvaljujući objavi na Fejsbuk stranici njene koleginice iz JKP Mediana, koju su potresle Lidijine suze. Bilo je mnogo reakcija i sve su jedinstvene: bahatost prema čestitim građanima zbog odeće u kojoj se nalaze je neprimerena i neprihvatljiva. Da li se iko iz banke nakon svega izvinio ovoj vrednoj ženi?

„Meni se niko nije izvinio. Pozvali su me juče popodne telefonom da dođem da potpišem ugovor o refinansiranju kredita, čak mi je rečeno da je novac koji sam tražila već na računu i da u ponedeljak samo dođem da potpišem ugovore. Eto, postaću klijent te banke ali stvarno nije u redu da se iko tako ponaša prema meni i mojim kolegama. Ne treba meni više niko da se izvini, ne tražim nikakvu odštetu. Samo tražim poštovanje prema ljudima koji rade najpošteniji posao na svetu i time zarađuju za sebe i porodice parče hleba "

A da li će na potpisivanje ugovora otići u radnom odelu? Lidija Usković kaže da nikada više u tu banku neće ući u uniformi ali da nikada neće ni zaboraviti poniženje koje je preplavilo u trenutku kad su je sproveli do vrata odbivši da je usluže.


Izvor: cityinfo/ foto: Facebook

Pogledajte još