Duško Ilić: Srbin u naučnom timu koji menja svet!

Foto: King's college

Epidermis je stvoren zahvaljujući pluripotentnim matičnim ćelijama koje su u stanju da se razviju u bilo koje druge ćelije organizma.

Naučnici veruju da će ovim otkrićem ponuditi jeftinu alternativu za testiranje lekova i kozmetike, čime bi se ukinula potreba za testiranjem na životinjama.

Prema rečima dr Teodore Mauro, "moći će da se ispituje niz raznih oboljenja i mutacija gena koji čine ćelije kože".

Do sada su se inženjeri mučili da razviju složen epidermis sa zaštitnom barijerom.

Studija objavljena u žurnalu "Stem Cell Reports" opisuje da su matične ćelije bile "naterane" da proizvode neograničene količine keratinocita (ćelija kože) koje su zatim izložene vlažnom okruženju i napravile slojeve funkcionalne barijere identične onoj na koži.

Biopsijom je otkriveno da se keratinociti stvoreni ovim putem ne razlikuju u strukturnim i funkcionalnim svostvima od onih u običnoj ljudskoj koži.

Dr Duško Ilić, koji je bio na čelu istraživačkog tima Kings koledža u Londonu kaže: "Naš novi metod može biti korišten za proizvodnju većih količina ekvivalenata ljudskom epidermisu i to u laboratoriji. Oni se mogu koristiti i u istraživanju niza oboljenja kože i njene osetljivosti, kao i za komercijalno testiranje lekova i kozmetike".

Inače, pre nekoliko nedelja, drugi tim iz Kings koledža otkrio je specifične ćelije koštane srži koje mogu da se transformišu u ćelije kože.

B92 / Independent.co.uk

Pogledajte još