SATELITSKO SNIMANJE POKAZALO: Temperatura okeana početkom aprila najviša u istoriji

Prosečna temperatura površine svetskih okeana dostigla je 21,1 stepeni početkom aprila, što je najviše u istoriji od početka satelitskog snimanja.

Američka Nacionalna agencija za okeane i atmosferu (NOAA) je objavila podatke iz kojih proizilazi da je oboren prethodni rekord iz 2016. godine, kada je u ovo doba godine temperatura okeana iznosila 21 stepen, prenosi Gardijan.

- Sadašnja trajektorija rasta temperature okeana obara sve prethodne rekorde, a izgleda da će brojke biti još veće - rekao je klimatolog sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu, profesror Metju Ingland.

- Klimatski fenomen "La Ninja", koji je trajao tri godine, približava se kraju - rekao je visoko postavljeni istraživač NOAA, doktor Majk MekFejden.

Prema njegovim rečima, fenomen "La Ninja" je pomogao da se održi hladnija temperatura okeana uprkos porastu koncentracije gasova koji u atmosferi izazivaju efekat staklene bašte.

- Ovaj period je gotov i sada ćemo "glasno i jasno" videti signale klimatskih promena - naglasio je MekFejden.

Naučnici kažu da je tokom ove godine moguće očekivati klimatski fenomen "El Ninjo" u tropskom delu Pacifika, a on bi povećao rizik od ekstremnih vremenskih uslova i novih rekordnih temperatura okeana.

- Mnoge naše prognoze pokazuju da nam stiže "El Ninjo" - rekao je klimatolog sa Univerziteta Monaš, profesor Ditmar Domenget.

- Ako se to desi, novi toplotni rekordi će ove godine biti oboreni kako u okeanima, tako i na kopnu - zaključio je Domenget.

Izvor: RTV.rs, Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još