PROTESTNA ŠETNJA: Sindikati protiv najavljenih mera štednje

0

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS Nezavisnost organizovali su danas prvomajsku protestnu šetnju u centru grada i poručili da se protive najavljenim merama štednje, jer su one, kako tvrde, usmerene ka tome da se još više uruše prava radnika.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, rekao je da su radnici u Srbiji sada u situaciji da se i kao pre 128 godina bore za osnovna prava, odnosno tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. On je dodao da radnici u Srbiji danas umesto osam rade više od 10 sati, a da za to ne primaju plate dovoljne za egzistenciju

Sindikati su se najpre okupili na Trgu Nikole Pašića gde je pročitan prvomajski proglas, a potom su Dečanskom i Makedonskom ulicom prošli ka Terazijama do Slavije gde će položiti vence na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da su radnici u Srbiji sada u situaciji da se i kao pre 128 godina bore za osnovna prava, odnosno tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. On je rekao da radnici u Srbiji danas umesto osam rade više od 10 sati, a da za to ne primaju plate dovoljne za egzistenciju, a vrlo često su i neredovne.

Orbović je rekao da je prošlo vreme prvomajskih uranaka, roštiljanja i da se sada radnici svakodnevno moraju boriti za svoja prava. Predsednik UGS Nezavisnost, Branislav Čanak, rekao je da ukoliko se u narednom periodu ne bude brinulo o pravim radnika u Srbiji, oni će prava tražiti na ulici.

Izvor: Telegraf

Foto: AP Photo/Marko Drobnjakovic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.