Najkontroverznija "izložba" Marine Abramović do sada: "512 sati"

0

Šta je šokantnije od golih muškaraca i žena -"eksponata" koje dodirujete telima dok prolazite iz jedne prostorije galerije u drugu ili od zurenja u umetnicu?

Pre trideset Marina Abramović (67) je izvela zastrašujući eksperiment – u galeriji u Beogradu je izložila 72 artikla na sto i pozvala publiku da ih upotrebi kako misli da bi trebalo – među artiklima su se nalazile ruže, maslinovo ulje…

Na sto sam stavila i napunjen pištolj. Bila sam spremna da umrem„, počela je Marina Abramović priču o svojim počecima britanskom „Gardijanu“ povodom predstojeće izložbe u Engleskoj.

„Baba performansa“, kako sebe naziva Abramovićeva, otvoriće izložbu u galeriji „Serpentin“ u Londonu, u kojoj će biti „ranjivija i izazovnija“ nego ikada do sad. Više nego u Beogradu i galeriji MoMa u Njujorku pre četiri godine, kada je nemo sedela za stolom i zurila u posetioce (i oni u nju).

Neki su plakali, neki se smejali, a jedna osoba se čak skinula gola (i bila izbačena iz MoMe).

Marina je tada tri meseca sedela i posmatrala posetioce izložbe „Umetnica je prisutna“ nakon čega je postala jedna od najpoznatijih i najkontroverznijih umetnica na svetu, pa čak i svojevrsna rok zvezda koja sa Lady Gagom razmenjuje savete o prestanku pušenja…

Pogledajte kratak video sa izložbe „Umetnica je prisutna“ kada je pred nju seo njen bivši poslovni i emotivni partner Ulej. „Samo sam tada prekršila pravilo“.

(Zanimljivost: Da li znate da je Marinina stolica bila bušna i da se ispod nje nalazila improvizovana „noša“ kako ne bi morala da ustaje od stola i ide do toaleta?)

Šta je sledeće?

Marina se trenutno priprema za izložbu u londonskoj „Serpentin“ galeriji – i fizički i mentalno, a uskoro putuje u Brazil gde će provesti neko vreme sa šamanom. Razlog? U Londonu će predstaviti „512 sati“ – izložbu ili šou u kojem će bukvalno živeti u galeriji od 11. juna do 25. avgusta.

Posetioci će biti zamoljeni da skinu jakne i nakit, ostave mobilne telefone sa strane, a onda uđu i zure u Marinu.

Samo publika i ja. Ništa više. Nikada nisam uradila nešto ovako radikalno„, kaže Marina.

„Gardijan“ piše da „na papiru“ ovaj šou ne zvuči „nešto“ – šta je interesatno u tome što neka žena tumara galerijom? Gde je tu umetnost? U susretima…

„Telo je medijum“, rekla je Marina, baš kao što kažu svi performans umetnici. Ali, kada se Marina poseče nožem ili namerno udari u zid? Videćemo uostalom slike i video sa „izložbe“ pa ćemo pisati dalje…

Izvor: Mondo

Foto: Print screen / Youtube

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.