POMOĆ OD EU: Srbija će dobiti milijardu evra

0

Srbija može da računa na milijardu evra iz fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posledica katastrofalnih poplava, izjavila je danas komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva.

Kristalina Georgijeva

Reč je o fondu koji je ustanovljen nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka pogođene zemlja.

„Pored toga, komesar za proširenje Štefan File traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz petpristupnih (IPA) fondova„, kazala je ona.

Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji, rekla je Georgijeva.

„Reagovali smo čim smo primili zahtev iz Srbije i BiH“, ukazala je ona i dodala da su odmah upućene pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

„To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramatične situacije“
,  kazala je ona.

Georgijeva je rekla da je danas razgovarala telefonom sa predsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se informisala o tekućoj situaciji.

„U danima i nedeljama koje dolaze moraćemo da se nosimo sa novim rizicima, kao što je zagađena voda, a najavljeno otopljavanje povećava opasnost od poplava“, istakla je ona.

Georgijeva je ukazala da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja članica.

izvor: 24 sata

Foto: AP Photo/Riccardo De Luca

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.