Danas parlamentarni izbori u Belgiji

Vođa Nove flamanske alijanse (NV-A) Bart De Wever

Flamanski nacionalisti imaju najviše izgleda da pobede na izborima, jer im poverenje ukazuje trećina birača u Flandriji, pokazali su rezultati istraživanja.

Nova flamanska alijansa (N-VA) sadašnjeg gradonačelnika Antverpena Barta de Vevera, koji se zalaže za nezavisnost Flandrije, već se na prethodnim izborima 2010. nametnula kao najjača stranka u Belgiji sa 28,4 odsto osvojenih glasova u Flandriji.

Posle 541 dana pregovora o formiranju vlade, što je svetski rekord, ova partija je ostala van koalicione vlade koju je formirao valonski socijalista Elio di Rupo.

Prema anketama, N-VA bi mogla da prodje još bolje i osvoji 32,3 odsto glasova.

De Veverova stranka, koja se zalaže za transformaciju belgijske federacije u "konfederaciju" u kojoj bi veze Flandrije i Valonije bile svedene na minimum, ubedljivo vodi u odnosu na tri flamanske stranke koje se nalaze u vladajućoj koaliciji - demohrišćane (CD&V), koji bi osvojili 18,5 odsto glasova, liberale (Open VLD) i socijaliste (SPA) kojima se predvidja po 13,3 procenata.

Ako se ostvari takav rezultat, N-VA će biti nezaobilazan faktor u formiranju buduće vlade, ocenjuju analitičari i dodaju da će u tom slučaju doći do krize koja će biti gora i od krize iz 2010. godine.

S druge strane, u Valoniji sa 28,4 odsto glasova vodi Socijalistička partija koju De Vever redovno napada.

Socijalisti bi na predstojećim izborima, medjutim, mogli ostvariti za devet odsto lošiji rezultat nego 2010. zbog uspona ekstremno leve PTB, kojoj se predvidja ulazak u parlament sa 6,7 odsto glasova.

Izvor: Blic

Pogledajte još