EKOLOŠKI I JEFTINO: 20 trikova za čišćenje sodom bikarbonom

0

Vazdušasta peciva i mekani kolači su prva asocijacija kada se spomene soda bikarbona, ali ona je mnogo više od sastojka u kuhinji. Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat je moćno sredstvo za čišćenje. Ne morate više kupovati skupa hemijska sredstva da bi vam kuća zablistala!

Ovaj jeftin, potpuno prirodan sastojak, rame uz rame sa sirćetom, jedan je od najvažnijih netoksičnih agenasa, širokog spektra delovanja za čišćenje domaćinstva. Sve što vam je potrebno je ¼ šolje (75g) sode bikarbone rastvorene u 1l tople vode i čišćenje može da počne.

U kuhinji
U kuhinji za brisanje svih površina koristite osnovnu mešavinu ¼ šolje sode bikarbone rastvorene u 1l tople vode.

Neutralisanje mirisa
Da biste uklonili mirise iz ostave ili frižidera ostavite sodu bikarbonu u otvorenoj kutiji na polici. Odlično skuplja mirise a neutrališe ih i u ormanu, fijokama i sl.

Za sjaj metala
Dajte sjaj vašoj česmi u kuhinji tako što ćete je izribati pastom od sode bikarbone: 3 dela sode bikarbone i 1 deo vode. Tom pastom možete izribati i escajg ili bilo koji predmet od metala kome želite da povratite sjaj.

Osvežite kante za smeće
Kante za smeće perite klasičnim rastvorom sode bikarbone i vode, a u čiste i suve kante pospite malo sode koja će skupljati neprijatne mirise.

Za plastiku
Da osvežite plastiku i skinete mrlje potopite je u rastvor od 4 dela sode bikarbone i 1 deo vode. Sačekajte 15 minuta istrljajte, isperite i osušite.

Voće i povrće
Da bi uklonili prljavštinu i pesticide sa voća i povrća operite ga u punoj sudoperi ili činiji mlake vode sa ¼ šolje sode bikarbone, a zatim isperite.

Oribajte posuđe
Da bi oribali tamne mrlje na šerpama i tiganjima koristite sodu bikarbonu, toplu vodu i tečnost za sudove. Potopite sudove u taj rastvor na 15 minuta, oribajte ih i isperite.

ako su vam se svideli ovi saveti, ostale možete pročitati na sajtu najboljamamanasvetu.com

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.