Sposobniji od drugih?: Poslanici imaju po nekoliko funkcija

Samo je Administrativni odbor dosad za 14 poslanika odobrio da se, osim poslaničkim, bave i nekim drugim poslom. Međutim, u velikom broju slučajeva za dodatno angažovanje nije im potrebno odobrenje Odbora, ali ni Agencije za borbu protiv korupcije, jer državni funkcioneri, prema zakonu, mogu imati duple funkcije, ako time nisu u sukobu interesa, piše Danas.

Osim što je poslanik, Aleksandar Martinović iz SNS je i predsednik Skupštine opštine Ruma, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kao i predsednik jednog i član još dva skupštinska odbora. Donedavno je bio i član UO Galenike i Agencije za privatizaciju, preneo je portal 021.

Na pitanje novinarke Danasa kako uspeva da ispuni sve obaveze, Martinović je odgovorio: "Gospođo, ne mogu da dam ostavku na fakultetu, jer sam tu zaposlen. To mi je radno mesto, a ne funkcija. Moram i ja od nečega da živim. Zar treba da živim u kartonskoj kutiji da biste vi bili zadovoljni? Šta je u pitanju, nemam pravo da budem u radnom odnosu? Napišite šta hoćete, šta da vam radim".

Na pitanje novinarke zašto razgovara tako sa njom, Martinović je rekao: "Zato što pitate tendenciozno. Vežite me za radijator pa me tucite".

Poslanika ima u nadzornim odborima preduzeća i hotela, rade kao savetnici u obrazovnim ustanovama, lekari, direktori javnih preduzeća, a ima i onih koji su u vlasti u opštinama.

Milan Krkobabić iz PUPS je i direktor PTT Srbije, a potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković iz SPDS v. d. direktora Visoke strukovne škole za preduzetništvo iz Beograda.

"Predsednik sam Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, predsednik skupštine akcionara Jedinice za upravljanje projektima, predsednik sportskog društva Crvena zvezda, a na Tehnološkom fakultetu sam u komisiji za izbor zvanja doktorskih teza. Uvek sam dobro planirao svoje aktivnosti", kaže Petar Škundrić, poslanik SPS.

I poslanici SDPS Meho Omerović i Milorad Mijatović tvrde da je sve stvar dobre organizacije, a Petar Petrović, poslanik JS, koji je zamenik predsednika Skupštine Jagodina, član Visokog saveta sudstva, član Državnog veća tužilaca, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i član UO Infostana u ostavci, kaže da mu nije problem da sve te obaveze uskladi.

Izvor: B92

Pogledajte još