Top 5 bizarnih priča koje su se dogodile zbog Fejsbuka

Vesele fotografije na Fejsbuku skupo su je stajale

Kanađanki Natalie Blanchard, zaposlenoj u IBM-ovom ogranku u Kvebeku, dijagnostikovana je depresija pa je uzela duže bolovanje. Osiguravajuća kuća Manulife isplaćivala joj je mesečne naknade za vreme odsustva s radnog mesta, ali u jednom trenutku novac je prestao da joj pristiže. Ispostavilo se kako kompanija ima običaj da proverava svoje klijente na Fejsbuku, a nepromišljena Natalie je na društvenoj mreži objavila nekoliko fotografija s plaže i rođendanske zabave na kojima deluje srećno i veselo.

Manulife je na osnovu toga zaključio kako je njihova klijentkinja ozdravila pa je prekinuo isplatu naknada. Iz osiguravajuće kuće pritom su tvrdili da odluke o prekidu isplata ne donose isključivo na osnovu sadržaja s Fejsbuka, dok se Natalie branila kako su joj lekari savetovali da mora da se zabavlja ukoliko želi da zaboravi brige i pobedi depresiju. Bilo kako bilo, procenjuje se da je u celoj priči ostala ‘kratka’ za naknade u vrednosti od nekoliko hiljada dolara.

Na Fejsbuku pronašla imenjaka i prezimenjaka – i za njega se udala

Kelly Hildebrandt iz Floride odlučila je da proveri ima li na Fejsbuku korisnika s njenim imenom i prezimenom. Njena pretraga otkrila je da postoji Kelly Hildebrandt u Teksasu i da je – muškarac. Ljubav se rodila već na prvi klik. Kelly i Kelly su se neko vreme dopisivali, zatim se susreli uživo, a nekoliko meseci posle i verili, da bi na kraju uplovili u bračne vode. Pre toga su dobro proučili svoja rodoslovna stabla kako bi bili sigurni da nisu rodbinski povezani. Najveći problem sada im stvaraju poštanske pošiljke, jer dok ih ne otvore, ne znaju kome su od njih dvoje tačno namenjene.

Status na Fejsbuku dokazao da nije kriv

“Gde su moje palačinke” – trivijalan je status koji je na Fejsbuku 17. oktobra 2009. u 11:49 sati napisao 19-godišnji Rodney Bradford iz njujorškog Harlema. Dan posle mladić je uhapšen pod sumnjom da je počinio pljačku, ali slučaj se ubrzo rešio na način koji verovatno niko nije očekivao. Naime, advokati su kao dokaz nevinosti iskoristili ranije spomenuti status jer je zapravo bio napisan u vreme kada se odvijala pljačka. Kada je utvrđeno da je status zaista napisan na Bradfordovom kućnom računaru, optužbe su odbačene. Reč je verovatno o jednom od prvih slučajeva u kojem je nečija objava na Fejsbuku poslužila kao alibi.

Ćerki da ime Facebook!

Društvene mreže odigrale su veliku ulogu u organizaciji protesta tokom egipatske revolucije 2011. godine, koja je dovela do rušenja režima predsednika Mubaraka. Jedan Egipćanin upravo je zbog toga svojoj prvorođenoj ćerki dao ime Facebook. Nije poznato da li je još roditelja u Egiptu došlo na sličnu ideju, ali bilo bi zaista urnebesno kada bi npr. mala Facebook jednoga dana sedela u školskoj klupi s koleginicom Twitter!

Poludeo jer mu supruga nije lajkovala status

Očigledno nije bitan samo broj lajkova nego i ko (ne)lajkuje – barem to proizlazi iz neugodne priče o rastavljenim supružnicima Benitu i Dolores Apolinar iz Teksasa. Naime, Benito je na Fejsbuku objavio poseban status koji je posvetio svojoj majci povodom godišnjice njene smrti. Status je dobio niz lajkova i komentara podrške, ali ne i od Dolores. Benito se navodno sledećeg jutra pojavio pijan na pragu kuće, tražeći od supruge odgovor zašto nije lajkovala njegov status i tvrdeći da je ona prva koja je to trebalo da učini. Sve se na kraju pretvorilo u nasilnu svađu koja je rezultovala Benitovim hapšenjem i optužbom za zlostavljanje.

Izvor: Planb.hr

Pogledajte još