REKET: Lastini vozači uzimaju novac putnicima "radi bržeg prelaska preko granice"

U čuvenom filmu "Ko to tamo peva", za "prelaz preko oranja" putnici su vlasniku njive morali da plate 200 dinara. On je tražio 100, a toliko se "ugradio" i stariji Krstić, kondukter. Putnici su, ipak, znali i kome i zašto su dali iznenadni namet.

Na srpsko-mađarskoj granici, poslednjih desetak godina, putnici "Lastinih" autobusa koji saobraćaju od Amsterdama do Beograda, plaćaju po pet evra. Ne znaju, međutim, ni zašto ni u čijem džepu sakupljeni novac završi! To tvrdi Ljiljana Balić (70), "holandski" penzioner iz Beograda.

- Kad putujem za Holandiju, "uvod" u ovaj svojevrstan reket, počinje čim uđu putnici u Novom Sadu, a kada iz Amsterdama pođemo za Beograd, posle belgijskog Liježa, jer tu ulaze poslednji putnici za Srbiju - kaže naša sagovornica. - Najpre se, jedan od tri vozača, zahvali što putujemo "Lastom", predoči sve detalje putovanja i, na kraju, "objasni" da je, zbog bržeg prelaska srpsko-mađarske granice neophodno da putnici daju po pet evra. Sakupljeni novac će, kako kažu, dati carinicima i policiji. Obavezno zahtevaju i da evre sakuplja "jedan od putnika". Kada se dobrovoljno prijavi, vozači mu daju plastičnu čašu i on, verovatno ne znajući šta radi, kreće od putnika do putnika.

Balićeva kaže da ona novac ne daje odavno, kao ni većina naših ljudi na privremenom radu u Holandiji i Belgiji, jer su shvatili o kakvoj raboti je reč. Daju ga, međutim, putnici koji ovom linijom ne putuju često, obično oni koji posećuju rodbinu i prijatelje u ove dve zemlje. Oni, valjda, misle da tako treba.

ISPITAĆE TVRDNjE
Nemamo ovakva saznanja, ali ćemo ispitati navode putnice. Pošto uzmemo izjave od vozača koji su pomenutih dana vozili iz Holandije, sprovešćemo i internu kontrolu. Ukoliko utvrdimo da su navodi tačni, protiv njih će biti sprovedene disciplinske mere. Osim toga, ispitaćemo i da li se slične stvari dešavaju i na drugim međunarodnim linijama - navodi se u odgovoru Ane Petrović, portparola "Laste", na tvrdnje gospođe Balić.

- Da li vozači sakupljeni novac daju carinicima i policiji - ne znam. Znam, međutim, da kontrole ima. Carinici nečiji prtljag pregledaju, nečiji ne, a i samo vozilo ide na "skener". Zato priča vozača ne pije vodu - kategorična je ova putnica.

Pošto zbog suprugovog zdravlja ne mogu da putuju avionom, a smatraju i da je rizično da sami voze, "Lasta" im je jedini izbor, budući da samo njihovi autobusi saobraćaju između Holandije i Srbije.

Nekoliko puta se, tvrdi, usmeno žalila "Lastinim" čelnicima za međunarodni saobraćaj, ali "navika" se nije promenila. Pre nekoliko godina, jedan od šefova joj je, kaže, čak rekao da vozači ne smeju da sakupljaju novac i da će sve ispitati, ali sve je ostalo po starom.

- Svaku meru je prevršilo poslednje putovanje iz Amsterdama, 15-16. maja, kada je jedan od vozača, glasno, da svi čujemo, prokomentarisao: "Al' ste se pretrgli, sakupili ste samo 53 evra". To je bilo vrlo ružno i otužno da nemam reči. Kad smo doputovali, telefonom sam se žalila rukovodiocu međunarodnog saobraćaja u "Lasti". Moje godine i ozbiljnost mu izgleda nisu bili neka garancija, pa je tražio da mu napišem imejl. Nisam to htela, jer verujem da bi završio u fioci - kaže gospođa Balić.

Malobrojni su putnici, smatra ona, koji bi svedočili o ovom "reketu", jer se, pošto niko osim "Laste" ne vozi za Holandiju, boje da ih sledeći put neće pustiti u autobus. Ona, pak, kaže da se ne boji i veruje da se "sramota" sa sakupljanjem novca mora prekinuti.

- Ovako, možda i nesvesno, moju i našu domovinu neko blati, a mi to vrlo teško doživljavamo - poručuje, očiju punih suza, Ljiljana Balić.

TRI EVRA NAŠIMA, DVA MAĐARIMA
- Posle mene, tačnije 11-12. juna, doputovale su i naše prijateljice koje, takođe, rade u Holandiji. Rekle su nam da su prošle uobičajeno, odnosno da su vozači od putnika ponovo tražili po pet evra. Čak su im "objasnili" i da po dva evra od svakog putnika idu mađarskim, a po tri srpskim carinicima i policajcima - tvrdi Ljiljana Balić.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još