Top 11 mesta koja morate obići u Crnoj Gori

Iako putovanje autobusom nije omiljeno, ono je sjajan izbor ukoliko želite da zaista vidite i doživite Crnu Goru. Crnogorci su odlučili da novinarima iz Srbije pokažu sve lepote svoje zemlje, kao i da nam skrenu pažnju na neka mesta za koja nismo znali.

Đurđevića Tara

(old_image)

Most koji se nadvija nad rekom Tarom, visok 150 metara, a dugačak oko 370, rušili su u II svetskom ratu partizani kako bi sprečili naciste da pređu. Most je nakon rata obnovljen, i sada je turistička atrakcija, prvenstveno zbog pogleda koji puca sa njega. Ima više ljudi koji pešače preko mosta, nego onih koji voze, a sa svih strana se čuju kineski, ruski, engleski, španski...

Crno jezero

(old_image)

Ovo predivno mesto se nalazi na Žabljaku, u Nacionalnom parku Durmitor, među šumama koje prosto mame da se izgubite u njima. Jezero je svoj naziv dobilo zbog šuma crnog bora koje ga okružuju pa voda reflektuje to crnilo. U jezeru se oni najhrabriji kupaju, dok ostali uživaju u neukaljanoj prirodi i čistom vazduhu.

Manastir Ostrog

(old_image)

Strm uspon i uzan put onemogućavaju velikim turističkim autobusima da dođu do samog manastira. Iako je put dovoljno širok za automobile, bicikle i motore, mi vam ipak preporučujemo šetnju do manatira.

Ovo mesto nije samo za one koji preduzimaju duhovno putešestvije, već i za one koji žele da osete duh istorije, da posete nezaboravne znamenitosti, i posvedoče neverovatnom.

Na Ostrogu smo naleteli na par Australijanaca na biciklima. Na pitanje zašto su baš ovde došli rekli su da je ovde priroda neverovatno lepa, i da je čitava Crna Gora sjajna za biciklizam, jer samo što prođete nekoliko kilometara, okolina se u potpunosti promeni, od obale mora, do šumovitih brda, a za nekoga ko vozi stotinama kilometara, najbitnije je da krajolik ne bude jednoličan.

Perast

(old_image)

Perast je idealno mesto za one koji na odmor idu i da saznaju nešto novo, kao i da se odmore i uživaju u moru. Perast leži u podnožju brda Sveti Ilija (873 m), nasuprot tesnacu Verige u Boki kotorskoj. Ime je dobio po ilirskom plemenu Pirusta, a praistorijski ostaci pronađeni u pećini Špila iznad Perasta svedoče o veoma ranom naseljavanju ove oblasti, te je ovo savršeno mesto za one koje interesuje istorija i koji maštaju o velikim arheološkim otkrićima.

Kotor

(old_image)

Mi smo do Kotora stigli od Perasta brodićem, tako da smo imali jedan sasvim nov pogled na ovaj srednjevekovni grad. Grad je pod zaštitom UNESCO-a, tako da se ni jedna fasada ne razlikuje od davnih vremena kad je grad sagrađen. Kad posmatrate grad sa mora, imate utisak da putujete u prošlost, a ulaskom u grad, taj osećaj se pojačava. Uzane kaldrmisane uličice, kuće rađene od kamena, stepenice koje vode na tvrđavu, sve to daje utisak kao da je u ovom gradu vreme stalo. No, to je velika greška, jer je retko gde živo kao ovde, što se noćnog života tiče tu je čuveni Maximus, a za one koji nisu za velike gužve, postoje desetine prijatnih kafića, kao i veliki broj restorana koji nude specifičnu morsku hranu. Naša preporuka je da za obilazak Kotora odvojite makar 2 dana, a kad u taj obilazak krenete, obujte nešto udobno, jer se u štiklama sigurno nećete veselo provesti.

Tivat

(old_image)

U Tivtu će se ovih dana otvoriti novo ekskluzivno nautičko naselje “Porto Montenegro” za klijentelu koja živi na visokoj nozi. Ovo mesto je idealno za one koji traže vrhunsku uslugu i iste takve cene. Zaposleni u ovom mestu su nam nezvanično rekli da je svetski Jet Set već počeo da dolazi, iako mesto još uvek nije zvanično otvoreno za posetioce.Ako uspete da rezervišete ležaljku na njihovom bazenu (cena je skromna, 65 evra), možete naleteti na članove kraljevskih porodica, kao i na poznate iz sveta muzike, mode i sporta.

Budva

(old_image)

Budva je lepotica u kojoj ima za svakoga po nešto. Ako ste došli radi žurki, grad ih je pun, a ukoliko želite na mirno letovanje sa porodicom, tu je “Slovenska plaža” mesto gde možete mirne duše da pustite decu da trče bosa i da ne brinete da će im se išta desiti. Ovo predivno letovalište je tako napravljeno da ne morate ni o čemu vi da se brinete, osoblje je ljubazno, a hrana sjajna.

Od silnih obilazaka nismo imali mnogo vremena za kupanje, ali smo uspeli da odemo na noćno. Moram vam priznati, to nije najpametnija ideja. Danju je voda sasvim prijatna, ali noću i nije baš...

Ulcinj

(old_image)

Tokom sezone, Ulcinj je SFRJ u malom, dolaze gosti iz svi država stare Jugoslavije, kao i gosti iz Evrope. Plaže su čiste i uredne, a infrastruktura je odlično razvijena, ne postoje problemi sa električnom energijom i vodosnabdevanjem kao u pojedinim mestima u crnogorskom primorju.

Ovo je takođe najbezbedniji grad crnogorskog primorja, mi ne pamtimo da se ovde desio incident bilo koje vrste. – rekla nam je Zana Sarvan iz TO Ulcinj.

(old_image)

Stari grad Ulcinj je obavezno mesto za obilazak za sve posetioce. I mada je prelep, više nije ono što je bio. Iako ima veliku istorijsku vrednost i vredi ga obići, privatne kuće i novonikle nedovršene građevine ga naružuju.

Ada Bojana

(old_image)

Svi znate da je Ada Bojana poznato nudističko odredište, ali, ono što je malo poznato je da ovo mesto svoje usluge nudi svim turistima. Mirna i topla voda, sitan, mekan pesak i plićak čak i na 200 metara od obale čine ovu plažu nezaobilaznom destinacijom ako posećujete Crnu Goru.Ukoliko dođete, nemojte propustiti priliku da krstarite rekom Bojanom i duž obale plaže. Pogled na otvoreno more će vas oduševiti.

Bar

(old_image)

Sam Bar nije preterano interesantan, veliki grad, sa svojim plažama, se ne razlikuje od mnogih drugih mesta na primorju, ali, jedno mesto ćete želeti da posetite – Stari grad. Iako nije očuvano poput našeg Kalemegdana, ovo mesto ipak pleni. Jednom kad se popnete strmom i kaldrmisanom glavnom ulicom - uopšte se ne šalimo, jako je strmo, a kaldrma je klizava, ostavite štikle i japanke kod kuće.

(old_image)

Dakle, jednom kad uđete u nekadašnju tvrđavu, steći ćete utisak da ste ostavili svet za sobom, i ušli među ruševine zamka iz bajki.

Skadarsko jezero

(old_image)

Jezero obuhvata neverovatno promenljivu površinu koja varira od 300 do 500 kilometara kvadratnih. Ovde smo došli da vidimo jedno od najvećih jezera na Balkanu koje odlikuje i kriptodepresija – naime, njegova nadmorska visina je ispod nivoa mora. Ovo predivno jezero ima svoja ostrva, i dok smo krstarili njime prolazili smo pored njih. Na jednom ostrvu je nekada bio zatvor, na drugom je manastir Sv: Nikola, a na treće smo mi otišli kako bismo uživali u najlepšoj plaži jezera – Pješečcu. Ova mala plaža pleni jednostavnošću i čistom vodom. Sitan šljunak ne povređuje bosa stopala, a mali broj posetilaca mami da ostanete. Mnogi će se zapitati zašto dolaziti na more ako će da se kupaju u slatkoj vodi, no verujte nam, jednom kad dođete nećete više želeti da se vraćate na morsku obalu!

Iz Crne Gore smo se vratili puni utisaka, videli smo je u novom svetlu, ne više kao mesto gde se ide na more kad zakasnite sa drugim planovima, već kao jedinstveni turistički dragulj koji se mora posetiti.

Pogledajte još