Smanjen broj bogataša u Srbiji

0

Broj onih koji mesečno zarađuju više od tri prosečne plate smanjen je za godinu dana za više od 1.000. Porez na dohodak ostvaren u 2013, ove godine prijavilo je 17.800 građana, dok je godinu dana ranije porez na dohodak moralo da plati njih 19.002.

Direktor Poreske uprave Aleksandar Miljković je rekao da je reč o „segmentu sa određenim potencijalom“ i da, sudeći prema nekim procenama na makro nivou, oporezivanjem bi mogao biti zahvaćen još jedan broj osoba.

Prema njegovim rečima, zadatak poreznika je i da u narednom periodu pokušaju da obuhvate, ne samo one koji nisu prijavili dohodak, već i građane koji nisu prijavili imovinu vredniju od 35 miliona dinara preko unakrsne procene prihoda i imovine.

Kada je reč o porezu na dohodak, u ovoj godini prijave su bili dužni da podnesu svi koji su u 2013. ukupno zaradili više od 2,18 miliona dinara. Dok je ovaj porez u prethodnoj za 2012. godinu prijavilo 19.002 građana, u ovoj godini je broj prijava manji za oko 1.200. Miljković smatra da ovo nije konačna cifra, ali i ne očekuje, kako kaže, značajno uvećanje.

Izvor: Blic

Foto: yayimages.com/ilustracija

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.