Verbić: Zakon o udžbenicima uzdrmaće monopol izdavača

0

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić najavio je da će zakonskim rešenjima koje sprema ministarstvo biti uzdrmani monopoli izdavača, smanjen broj udžbenika koji djaci nose u školu, ali i da će završni ispit za osmake biti manje stresan.

Verbić je rekao i da nastavnike od septembra čeka manje birokratije i da je Ministarstvo prosvete planiralo da do kraja godine bude usvojeno nekoliko novih zakona – o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, zatim o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i zakona o udžbenicima.

Novim zakonom o udzbenicima, očekuje ministar, trebalo bi da u potpunosti bude promenjen način na koji se udžbenici koriste u školama, jer se do sada dešavalo da djačke knjige nakon završene školske godine ostanu netaknute, a on smatra da bi ubuduće morale biti sredstvo za samostalno učenje.

„Udžbenik je za učenika ne za nastavnike. Nastavnici treba da predaju u skladu sa programom, a udžbenik da bude sredstvo za samostalno učenje. Mislimo da će ovaj zakon to postaviti na svoje mesto“, naglasio je Verbić.

On je dodao da će zakon urediti tržište udžbenika, da neće biti ovoliki broj knjiga koje učenici nose u školu, ali i da će monopoli izdavača biti malo uzdrmani.

izvor: Blic

Foto: Beta/Nenad Petrović

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.