Omamljujući miris nane

Nana ili menta uzgaja se u baštama, a kao divlja raste uz jarke i grmlje na vlažnom zemljištu. Razlikuju se kudrava i paprena nana. Ovu poslednju retko nalazimo u divljini. Višegodišnja je biljčica, visoka oko 80 cm, razgranate stabljike, s nazubljenim listovima jakog, prijatnog mirisa.

Sadrži eterično ulje sa 50–90% mentola, do 20% mentona, limonen, pinen, felandren i gvožđe. Cveta od juna do avgusta i bere se u vreme cvetanja. Koristi se lišće, ali i mladice sa cvetnim vršcima. Veoma je slična divljem bosiljku koji ima jarkocrvene ili ljubičastocrvene cvetiće dok su nanini cvetovi ljubičasti.

Koristi se za aromatiziranje likera i zubnih pasta, a služi i kao začin jelima. Stavlja se u salate, variva, pa i u koktele, dok spravljena kao čaj ublažava nesanicu i nervozu 

Čaj od lista pitome nane (ili eteričnog ulja) izvanredno je sredstvo protiv svih slabosti organa za varenje, naročito dobro deluju za smirenje bolova i uklanjanje grčeva u organima za varenje, pospešuje rad žuči i lenjih creva, ublažava podražaj na povraćanje, podrigivanje, suvišnu kiselinu u želucu, otklanja srčane teškoće uzrokovane nadimanjem želuca ili drugim nepravilnostima u radu želuca i creva. 

Isti efekat imaju čaj ili eterično ulje i na nervozu i pojave kao što su migrena, lupanje srca, zujanje u ušima, nesanica, slabosti, noćna znojenja, kao i sva hipohondrična duševna stanja koja se pojavljuju usled grčeva, bolova i nervoznih nemira. Topao čaj će pospešiti znojenje.

Priprema se tako što se čajna kašičica lista popari šoljom ključale vode, ostavi par minuta i procedi. Dnevno se konzumiraju 3–4 šoljice.
Eterično ulje: 2–4 kapi ulja (na kocki šećera), 3–4 puta na dan.

Blago vino se koristi protiv lošeg zadaha u ustima.
Priprema se : dobro se izmeša šolja vode i šolja kvalitetnog belog vina, njime preliju 2–3 čajne kašičice nane i ostavi nekoliko dana da „kisne”. Konzumira se po čašica vina ujutru (našte srce) i uveče.

Kupka pitome nane hladi i deluje osvežavajuće, pa se tako ne koristi za zagrevanje organizma. Eliminiše iscrpljenost koju prate grčevi, odlična je preventiva ljudima koji imaju sklonosti ka migreni, a pošto aktivira cirkulaciju, deluje lekovito na nečistu i umornu kožu.
Priprema se tako što se osam supenih kašika lista umeša u pet litara ključale vode, kuva pola sata na tihoj vatri (poklopljeno), čaj procedi i doda vodi za kupanje. Tada se umeša i 5–10 kapi etarskog ulja nane.

Tinktura ne samo da je osnova za mnoge kozmetičke preparate, već je i veoma lekovita. Upotrebljava se protiv glavobolje i migrene, tako što se lanena krpa (gaza) natopi tinkturom, kao obloga spusti na čelo i drži sve dok bol ne prođe.
Recept: supena kašika lista spusti se u bocu sa širokim grlom, prelije sa 200 grama alkohola (70%), ostavi 4–6 nedelje na toplom mestu (blizu grejnog tela) i zatim procedi.

Zlatnosmeđe aromatično ulje pitome nane omiljeni je deo kozmetičkih preparata, ali ima i izrazito umirujuće i antiseptičko delovanje.
Priprema se tako što se supena kašika nane spusti u bocu sa širokim grlom, prelije sa 100 grama rafinisanog maslinovog ulja, ostavi 3 nedelje (dobro zatvoreno) na toplom mestu i procedi, tj. listovi se dobro iscede.

Losion posle brijanja deluje umirujuće i antiseptički na povrede kože, istovremeno hladi, dok prijatan miris stvara osećaj svežine.
Potrebno je: po dve čajne kašičice tinkture matičnjaka i nane; 15– 20 kapi etarskog ulja matičnjaka; tri čajne kašičice destilisane vode i 100 grama alkohola (70%). Etarsko ulje se rastopi u alkoholu, pa se uz stalno mešanje dodaju tinkture i na kraju destilisana voda. 

http://lisa.burda.co.yu

Pogledajte još