Knjiga oca Andersa Brejvika: Osećam se krivim što je moj sin ubio 77 ljudi

Jens Brejvik, penzionisani norveški diplomata koji živi u južnoj Francuskoj, razveo se od Andersove majke kada je mali Anders imao godinu dana i tvrdi da je imao malo kontakta sa svojim sinom.

"Osećam se krivim. I osećam se odgovornim. Šta da sam bio bolji otac. Da li bi Anders uradio ono što je uradio", pročitani su fragmenti knjige koju je danas predstavila izdavačka kuća "Juritzen".

Njegova bivša supruga Venč Brejvik optužili ga je, pre svoje smrti 2013., da je bio "domaći tiranin" i "odsutni otac" koji je izgubio kontakt sa sinom tinejdžerom Andersom.

Knjiga "Moja krivica" Brejvika (starijeg) napisana je uz pomoć pisca pod pseudonimom i biće ponuđeno Brejviku (mlađem) pre njegovog objavljivanja, naveo je izdavač Arve Juritzen na konferenciji za novinare.

Ultradesničar i ekstremista Anders priznao je da je 22. jula 2011. izvršio napad u kojima je ubio osam ljudi u bombaškom napadu kod sedišta Norveške vlade u Oslu i u "krvavom piru" koji je usledio i ubio još 69 osoba, pretežno tinejdžera, u pucnjavi u omladinskom kampu levičarske Laburističke partijena na ostrvu Utoja kod Osla.

Ubica služi zatvorsku kaznu od 21. godinu koja može biti produžena sve dok se "on smatra opasnim po društvo".

Izvor: 24 sata

Pogledajte još