DOBRO OČUVANA: Knjiga vraćena u biblioteku sa zakašnjenjem od 119 godina

Bilo je potrebno gotovo 119 godina da se jedna izgubljena knjiga vrati u biblioteku u Masačusetsu, odakle je pozajmljena 14. februara 1904. godine, piše AP.

Reč je o knjizi "Elementarni traktat o elektricitetu" autora Džejmsa Klerka Maksvela, a pronašao je u Zapadnoj Virdžiniji kustos retkih knjiga Stjuart Plejn dok je proveravao nedavnu donaciju.

Dok je proveravao knjigu uočio je na njoj žig koji mu je ukazao da je deo zbirke biblioteke Nju Bedford u Masačusetsu, ali i to da je knjiga bila jako dobro očuvana.

- Knjiga je bila u jako dobrom stanju. Neko ju je očigledno lepo čuvao na polici - rekao je on.

Biblioteka povremeno dobija knjige sa 10 ili 15 godina kašnjenja, ali ništa ni blizu jednog veka ili više, kažu zvaničnici.

Biblioteka Nju Bedford naplaćuje pet centi po danu za kašnjenje. Po toj tarifi, neko ko vrati knjigu sa zakašnjenjem od 119 godina suočio bi se sa naknadom od 2.100 dolara. Dobra vest je da ograničenje za naplatu naknade za kašnjenje vraćanja u biblioteku iznosi najviše dva dolara.

Inače, ova knjiga je prvi put objavljena 1881. godine, dve godine nakon smrti njenog pisca. Objavljena je u vreme kada se u svetu tek razvijala misao o mogućnosti električne enegrije.

Čak je i Tomas Edison 1880. godine dobio istorijski patent koji zapravo objavljuje principe njegove lampe sa "žarnom niti", koja je kasnije stvorila revoluciju oko pitanja električne energije.

Izvor: Euronews Srbija
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još