Artur i Minimoji

Da li će svet minijaturnog baštenskog plemena biti poslednje što će dečački talenat Lika Besona stvoriti? Ne, dragi Lik, nemoj to dozvoliti!

Desetogodišnji Artur je hrabar i kreativan dečak zrelog osećaja za pravdu, odanost i ljubav. Brojni nestašluci, koje pravi uz veliku pomoć simpatičnog, ali pomalo smotanog psa Alfreda, zajedno s predivnom dečjom otvorenošću i iskrenošću, stvaraju balans koji funkcioniše – Artur je taman koliko treba dečak i taman koliko treba osoba zrelog, mada još netaknutog, pogleda na svet i nepravdu.

Koje ''dete-zvezda'' sve prethodno ima već na samom licu? Naravno, Fredi Hajmor (Freddie Highmore)! Samo da li je simpatični Artur dovoljno jak da talentovanog i beskrajno šarmantnog Fredija izvuče iz Čarlijevog čokoladnog problema? Nažalost, teško... Ali, nije Fredi kriv, već snaga priče.

Artur, odnosno mini-Lik (pogledajte samo frizuru, sitna biografska poklapanja, šarm), ima težak zadatak da se smanji, postane Minimoj i pomogne baki (Mia Farrow) da isplati dugove okrutnom biznismenu Davidou (Adam LeFevre). Bogatstvo i velika Minimoj-tajna se kriju u bašti. Samo Artur ima dovoljno snage u srcu da učini isto što i njegov deda – pomogne Minimojima i svojoj porodici.

Minimoji su simpatično pleme, manje čak i od mrava, koje predstavlja alter ego visokog afričkog plemena Bogo-Matasalaja. Iako besprekorno animirani i potpuno neodoljivi, Minimoji su zapravo baštenski gnomi, koji nisu nešto što već nismo videli. Slično važi i za Zlog M-a, odnosno Maltazara, koji je nešto kao Voldemor.

Šteta što je domaća sinhronizacija onemogućila da malo stariji klinci čuju glas Dejvida Bouvija kao glavnog lošeg momka, Snoop Dogg-a kao fenomenalnog rasta-kafedžiju Maksa, Roberta de Nira, Harvija Kajtela... Takođe, ne bi bilo loše da imamo još jedan dokaz zašto Madona treba definitivno da batali glumu. Kada vidite lik prelepe princeze Selenije, poslednje na šta ćete pomisliti je Madona, kada je na ekranu Mila Jovović iz ''Petog elementa''. Lik, da li preterujemo?

Zahvaljujući sinhronizaciji, roditelji će moći da se opuste. Naravno, ako umeju da čitaju sa usana na engleskom. Inače, sam Beson je učestvovao u biranju glasova za našu sinhronizaciju, ali pitanje je da li je znao da većina naših glumaca, iako veoma dobrih, jednostavno još uvek nije savladala tajne sinhronizacije. U svakom slučaju, sinhronizacija služi svrsi, samo kako se navići na Bogo-Matasalaje koji govore nekim novim srpskim dijalektom, koji ni deci nije bio duhovit?!

Knjige ''Artur i Minimoji'', ''Artur i Zabranjeni grad'', "Maltazarova osveta" i "Artur i rat dva sveta", Beson je napisao na osnovu priča koje je pričao svojim ćerkama. Svaka sličnost sa M. Najt Šajamalanom je definitivno slučajna, jer ipak Lik iza sebe ima genijalna ostvarenja kao što su ''Veliko plavetnilo'', ''Nikita'', ''Profesionalac''... I tako, spajanjem prve dve knjige nastao je film rađen najnovijom tehnologijom animacije, koja je stvorila vrlo dopadljive likove.

Iako prilično veran knjigama, film ''Artur i Minimoji'' dečijoj mašti ipak ne daje dovoljno slobode. Dok su knjige napisane vrlo lepim stilom, film je jednostavno samo simpatičan, ali svakako idealan za nedeljno popodne sa klincima koji će prijatno odrasti uz trendi Artura. Kad već ne mogu uz ''Veliko plavetnilo''...

Katarina Milovanović

Pogledajte još