Nađite ravnotežu: Budite "kučka" u pravoj meri!

Da biste postigli određeni cilj, ponekad je potrebno nastupiti čvrsto i odlučno poput nepobedivog superjunaka od koga se očekuje filmski hepiend. Sa druge strane, previše agresivan nastup može biti kontraproduktivan - odbija ljude pobuđujući u njima zamisao da vam zalupe vrata ispred nosa. Šanse za uspeh veće su ako uspete da pronađete ravnotežu između previše napadnog i jedva primetnog nastupa. Obratite pažnju na savete kako to da postignete:
Odaberite prave reči i ton glasa

Kada ste suočeni sa frustrirajućom situacijom, najvažnije je da se postavite kako treba.

Premalo kučka

Recimo da imate drugaricu koja prilikom zajedničkih izlazaka na večeru nikada ne učestvuje sa dovoljno novca i toga vam je već preko glave. Pasivno-agresivni stav pokazaće joj da vas nervira, ali neće ništa promeniti. Zato prestanite sa komentarima tipa: „Hm, opet fali keš za račun...“ Ako se krivcu, odnosno njoj, ne obratite direktno, dajete joj mogućnost da ne shvata, namerno ili ne, da se to odnosi na nju.

Previše kučka

Ništa ne postižete ni ako napravite dramatičnu scenu. Čim podignete glas terate napadnutog u defanzivu, pa neće biti spreman ni za kakav kompromis.

Prava mera

Obratite joj se odlučnim i jasnim, ali vrlo prijateljskim tonom i recite šaleći se: „Štekarice moja mala, svoje pare štediš za krpice?“ Odmah ćete se osetiti bolje jer ste je prozvali, a bili dovoljno simpatični da joj pružite izgovor da je pogrešila. Ako ipak osetite da vas obuzima bes, prestanite da pričate i duboko udahnite. Više puta!

Budite ubedljive, ali ne forsirajte previše

Potreban je urođeni talenat - i prava doza insistiranja - da naterate nekoga da sagleda stvari iz vašeg ugla.

Premalo kučka

Uvereni ste da vam dečko ne posvećuje dovoljno vremena? Izjavom da se ne ponaša fer nećete mnogo postići, jer mu ne „crtate“ čime ste nezadovoljni i kako on to može da popravi.

Previše kučka

Bilo bi pogrešno reći mu: „Pauza u vezi bila bi nam više nego dobrodošla“ jer bi mogao da provali da blefirate. Neozbiljnim i neosnovanim pretnjama samo potkopavate svoj kredibilitet pošto sagovornik zna da ih nećete sprovesti u delo. Pri tom ga izazivate na inaćenje, a da ne pominjemo da vas neće ozbiljno shvatiti ako nekada zaista tako nešto i poželite da mu saopštite.

Prava mera

Ograničite svoju kritiku na problem i pojasnite kako se to loše osećate. Ne insistirajte ipak da je isključivi grešnik on. Recite na primer: „Znam da tvoj šef nema baš mnogo razumevanja, ali ljubomorna sam što sa njim provodiš više vremena nego sa mnom.“ Tako nećete njemu natovariti svu krivicu. I dodajte: „Nedostaješ mi jer te volim! Hajde da uzmemo nekoliko slobodnih dana i otputujemo nekud zajedno.“

Izjavom da vam nedostaje gađate u centar njegovog ega pa će biti spremniji da vas sasluša... I učini ono što je potrebno. Vaš voljeni i dobri dečko neće želeti da budete povređeni i uznemireni pa će učiniti sve da vam vrati radost na lice.

Procenite kada da popustite... A kada ne

Katkad pregovori, razgovori, debate u nekom trenutku nemaju svrsishodno rešenje. Evo kako da se izvučete (ili ostanete zaglavljeni)...

Premalo kučka

Kada se nađete licem u lice sa neotesanom prodavačicom koja odbija da vam vrati novac za kupljenu stvar na koju imate reklamaciju, na prvi znak nespremnosti za pregovore padate u iskušenje da jednostavno odete. Iako će joj vaš dramatičan odlazak staviti do znanja da ste besni, umesto s vraćenim novcem, vi ostajete sa neželjenom robom.

Previše kučka

Kada postane više nego očigledno da ne odstupajući ni mrvicu od svog zahteva, nećete postići ništa, nema više nikakve svrhe nastaviti sa još žešćim insistiranjem, recimo, tražiti razgovor sa menadžerom ili direktorom radnje (koji, naravno, baš tada nije tu). Upornost je sjajna osobina, ali ako odbijate da se suočite sa realnošću, samo ispadate patetični.

Prava mera

Ako vaš protivnik oseti da nećete odustati dok se stvar ne razreši, shvatiće da na vašu spremnost na kompromis mora da uzvrati istom merom. Probajte sa preciznim replikama: „Rešena sam da dođemo do pravednog rešenja i zato vas molim da nađemo kompromis.“ Zatim, predložite neko razumno i obostrano prihvatljivo rešenje. Tako ćete precizirati na kakav ustupak ste spremni i naterati ih da odgovore svojom ponudom... A to je, u odnosu na prvobitno odbijanje dogovora, svakako u vašu korist.

Nadlanu / izvor: cosmopolitan

Pogledajte još