Imate žvale, ispada vam kosa? Evo koji vitamini vam fale!

0

Nemate pojma zašto vam trnu ruke ili ste iznenada dobili odvratne potkožne bubuljice, evo ko je kriv za sve te pojave…

Ljudsko telo je neverovatan mehanizam koji nam može na razne i pomalo neobične načine „dojaviti“ šta mu ne odgovara, kao i kojih mu vitamina nedostaje. Prehrana savremenog čoveka svodi se na procesuiranu hranu punu veštačkih dodataka, konzervansa i boja s malo nutrijenata. Takođe, takva prehrana može da ometa apsorpciju važnih vitamina i minerala u sistemu za varenje, piše Yahoo Health.

Žvale na usnama

Pukotine kože, crvenilo i osećaj pečenja na krajevima usana mogu biti znak nedostataka gvožđa, cinka, kao i vitamina B grupe poput nijacina. Češće se javljaju kod vegetarijanaca koji kroz prehranu ne unose dovoljno tih nutrijenata. Da biste rešili problem, jedite više živinskog mesa, ribe, jaja, sira, orašastih plodova i sočivo. Apsorpciju gvožđa poboljšajte unosom C vitamina, pa navedene namirnice kombinujte s povrćem poput brokolija, kelja i karfiola.

Potkožne bubuljice

Crvene i bolne potkožne bubuljice koje nalikuju na akne u odraslom dobu mogu biti znak neravnoteže hormona, ali često i nedostatka esencijalnih masnih kiselina te vitamina A i D. Rešenje je unos više ribe, morskih plodova i orašastih plodova, a izbegavanje svakodnevne prehrane koja se temelji na prerađenom mesu. Takođe, dobar dodatak prehrani su lanene semenke, šargarepa, krompir i crvena paprika.

Osip uz liniju vlasišta, na licu i ispadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka B7 ili biotina. Dok telo može skladištiti vitamine poput A, D, E i K, ono ne može da skladišti veću količinu B vitamina, koji su topivi u vodi. Biotin možete nadoknaditi jedenjem više kuvanih jaja, lososa, avokada, pečuraka, karfiola, soje, oraha, malina i banana.

Trnci u rukama i nogama

Osećaj ukočenosti, privremeni gubitak oseta i trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u direktnoj vezi s perifernim nervnim sistemom i njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se ogleda u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru. Da biste uneli više tih vitamina, jedite spanać, špargle, repu, pasulj, jaja, morske plodove i živinsko meso.

Grčevi u mišićima

Podrhtavanje kapaka u mišićima uz pojavu grčeva najčešće su znak nedostatka magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Ako se simptomi javljaju često, to je znak hroničnog nedostatka koji se ne može popraviti samo boljom prehranom, već i uzimanjem nadomestaka minerala. Ako redovino trenirate, tada obično dolazi do pojačanog gubitka minerala znojenjem. Da bi ih nadoknadili, jedite više banana, badema, lešnika, bundeve, jabuka, grejpa, brokolija i zelenog lisnatog povrća.

Izvor: 24sata.hr

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.