Zašto vas alkohol više "udara" s godinama?

Činjenica je da vas alkohol više „udara“ dok ulazite u tridesete godine. Zbog toga su vam simptomi mamurluka dugotrajniji i gori, objašnjava doktor George F. Koob.

Mamurluk je spoj fizičkih i mentalnih nuspojava koje se pojavljuju nakon što u sebe unesete više alkohola nego što vaša jetra može da izdrži. Što duže jetra razrađuje alkohol to će vama duže biti loše.

Ulogu igraju i promene u vašem telu koje se događaju tokom godina. Prirodno je da s godinama dobijate ekstra kilograme, a to je razlog zbog kojeg vam se menja razina dehidracije. Alkohol upija vodu iz vašeg tela, a dehidracija dovodi do težih mamurluka.

Uz to, vaš mozak prolazi kroz promene dok se približavate srednjim godinama. Ispijanje alkohola smanjuje vam proizvodnju „hormona za sreću“ endorfina i povećava nivo „stres hormona“ poput kortizola, a to zbog svega toga vam se povećavaju nuspojave dok se vaše telo pokušava oporaviti.

Ali, i bolje je da ne možete puno da popijete što ste stariji, jer previše alkohola ima ozbiljne posledice na vaše telo, pa i nije tako loša ideja da smanjite konzumaciju.

Važno je poznavati sopstvene granice i piti sporo pa uz alkohol popiti i puno vode kako bi smanjili mogućnost da će vas iduće jutro „dočekati“ pakleni mamurluk.

Izvor: net.hr


Pogledajte još