ČAŠA PIĆA PRED SPAVANJE: Kako alkohol utiče na san?

Navika da se uveče popije čaša vina ili piva radi boljeg sna veoma je rasprostranjena, budući da svaka druga odrasla osoba u Evropi ima problem sa nesanicom. Međutim, reč je o apsolutnoj samoobmani, jer onima koji pate od nesanice i male količine alkohola izazivaju suprotan efekat, pokazalo je istraživanje nemačkog univerziteta u Regensburgu.

Tačno je da unos alkohola posle sat do sat i po donosi prijatno opuštanje i osećaj umora, odnosno utiče na brzo tonjenje u san. Ali zdrav san podrazumeva nekoliko faza. Najpre fazu pred utonuće u san, onda fazu lakog, pa dubokog sna, i na kraju REM (Rapid eye movement), odnosno brzo pomeranje očiju ili paradoksni san. Pod uticajem alkohola ove faze se znatno remete, upozoravaju nemački stručnjaci.

U prvoj polovini noći, osoba spava kao da je u komi i ne može da se oporavi. U jutarnjim satima san je nemiran, pa se dešava da se prerano probudi i više ne može da zaspi. Tada mozak nije u stanju da sakupi novu energiju i čovek se ujutru ne oseća sposobnim za radne obaveze. Stoga je bolje da se, umesto alkohola, za dobar san konzumira lagana hrana.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Fripik.com

Pogledajte još