Drugo lice svetskih metropola: Na kojim mestima je vazduh najzagađeniji?

Pogledajte koji su to najugroženiji gradovi sveta i da li gradova Evrope ima na ovom spisku!

1. Na vrhu liste: Ahvaz, Iran

Po podacima SZO, ovaj grad zvanično ima najprljaviji vazduh na svetu. Uzrok tome je teška industrija, smeštena u urbanim zonama, koja obrađuje i troši naftu, metal i prirodni gas.

2. Lahor između prašine i automobila

Zagađeni vazduh trenutno je jedna od glavnih briga boraca za zaštitu prirodne sredine Pakistana. Situacija je posebno dramatična u Lahoru, drugom nahvećem gradu ove zemlje. Uzrok smogu je prvenstveno drumski saobraćaj, ali i paljenje smeća i prašina iz pustinje koja okružuje to mesto.

3. Sumorne razglednice iz Francuske

Oblaci zagađenja "vise" oko simbola Pariza – Ajfelove kule. Vrednosti štetnih materija u vazduhu već danima probijaju dozvoljene granice.

Kako bi smanjile zagađenje vazduha u Gradu svetlosti, gradske vlasti Pariza u martu su uvele sistem "par-nepar": vozila koja imaju paran broj na tablicama ne smeju da se voze gradom ponedeljkom, a utorkom ona sa neparnim brojevima. To je prva takva zabrana u poslednjih 15 godina. Izuzeci su automobili na električni pogon, hibridi, kao i vozila u kojima je više od troje ljudi.

4. Meksiko Siti – na lošem glasu i na lošem mestu

Zagađenju u Meksiko Sitiju značajno doprinosi geografski položaj. Grad je na tri strane okružen planinama. Zbog velike koncetracije sumpor-dioksida i ugljovodonika, prestonica Meksika dugo je imala reputaciju jednog od najzagađenijih gradova na svetu. Situacija se nedavno popravlja, usled poboljšanja u oblasti saobraćaja i zatvaranja jednog broja fabrika.

5. Rijad, Saudijska Arabija

Peščane oluje, poput onih koje se javljaju u prestonici Saudijske Arabije, mogu da podstaknu formiranje smoga jer povećavaju sadržaj sitnih čestica u vazduhu. Snažno ultraljubičasto zračenje takođe transformiše izduvne gasove i transportuje ih u ozonski omotač.

6. Zavesa ugljovodonika u Moskvi

Iako smog svuda isto izgleda, njegov sastav je različit u različitim delovima sveta. Na primer, u prestonici Rusije njega odlikuje velika količina ugljovodonika. Zapadni vetrovi koji redovno duvaju Moskvom donekle popravlju situaciju, ali samo za stanovnike zapadnog dela grada.

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još