GROZNO, ALI PRIRODNO: Zašto čačkamo nos?

Skoro svi to rade, ali niko neće da prizna. Ako nas neko uhvati na delu, bićemo osramoćeni i postiđeni. Kada neko drugi to radi, mrštimo se i zgražavamo. Čačkanje nosa je, takoreći, javna tajna, ali zašto to radimo?

Navika
Naučnici su dokazali da je čačkanje nosa češća pojava kod dece i tinejdžera nego kod odraslih. Vršeno je istraživanje, a ispitano je 200 tinejdžera. Priznali su da čačkaju nos u proseku četiri puta dnevno.

Evo i nekih zanimljivih podataka: 7,6 procenata tinejdžera čačka nos 20 puta dnevno. Obrazložili su da to rade kako bi ublažili svrab koji su osećali, ali je 12 procenata priznalo da jednostavno voli to da radi.

Ne rade to svi prstima! Neki od njih koriste pincetu ili olovke.
Užasavajući podatak: 9 procenata je reklo da jede ono što izvadi iz nosa!

Socijalne razlike, kada je čačkanje nosa u pitanju, nema, ali dečaci češće čačkaju nos od devojčica. Dečaci, generalno, imaju više loših navika, kao što su grickanje noktiju ili čupanje kose.

Sakaćenje lica
Iako čačkanje nosa uglavnom ne boli, u ekstremnim slučajevima može izazvati ozbiljnije povrede i probleme. Jedan mladić došao je u hitnu pomoć jer je toliko čačkao nos da mu je pukla nosna pregrada. Preterano brisanje nosa takođe može biti uzrok trajnih problema.

Činjenica je da neki ljudi, umesto grickanja noktiju na primer, koriste čačkanje nosa kako bi se samopovredili.

Opasnost nosa
Čačkanje nosa može dovesti do bakterijske infekcije, a kako je on u bliskoj vezi sa uhom i grlom, problemi mogu biti veoma ozbiljni.

I posle raznih istraživanja ne postoji konkretan odgovor na pitanje ZAŠTO ČAČKAMO NOS. Neki stručnjaci objašnjavaju da je to deo opsesivno-kompulsivnog ponašanja, a neki da ljudi to prosto vole.

Koje je vaše opravdanje?

Nadlanu

Pogledajte još