Na licu se vide bolesti

Često neformalno postavimo pitanje „Izgledaš loše. Jesi li bolestan/sna?“, ali, ima nešto u tome

Koža, usne i oči daju informacije o zdravstvenom stanju, kaže bečki profesor Hademar Bankhofer. On unapred upozorava da prepoznavanje bolesti na osnovu karakteristika na licu ne može da zameni posetu lekaru, ali za laika mogu da budu signali upozorenja.

Plavičaste usne Tako, primera radi, konstantno plave ili plavičaste usne mogu da budu posledica uzimanja protivupalnih lekova. „U većini slučajeva je to, međutim, alarm za bronhitis ili drugo oboljenje disajnih puteva“, kaže Bankhofer.

Bubuljice oko usana  Ako su se oko usana stvorile bubuljice, znači da je na kožu stavljano previše kozmetike i trebalo bi koristiti samo ph-neutralni sapun.

Ispucala koža oko usana  Osoba  koja u većoj meri ima znatno ispucalu kožu oko uglova usana koja, pritom, i boli, trebalo bi da se testira na početni dijabetes, ali može biti u pitanju i nedostatak gvožđa i vitamina B2.

Bledoća  Ko stalno ima bledu boju lica, najverovatnija ima oslabljen ili bolestan bubreg. Koža je tada uglavnom suva i izaziva svrab.

Crvenilo na licu  Ko stalno ima crvenu boju lica, s malim napuklim kapilarima, možda pati od povišenog krvnog pritiska.

Svrab oko usana  Kada koža uz usne počne da svrbi i peče, to je klasičan herpes na usni. Bankhofer savetuje da se u ranom stadijumu zahvaćena mesta na koži namažu sa 100-postotnim sokom od aloje.

(Compress)

Pogledajte još