Danas su Trojice: Za njih se vezuje jedinstveni običaj

Trojice se slave kao veliki praznik u Šumadiji. Tog dana mnogim selima išle su krstonoše. U povorci su bili i konjanici i sva muška deca svečano obučena u nova odela. Krstonoše gaze preko useva i njiva a ispred svake kuće čekaju ih ponude mleka, belog mrsa i druge hrane.

Jedinstven običaj održao se do današnjih dana u selu Duboka kod Kučeva.To su poznate dubočke rusalje. Rusalja je uvek žena, koja isključivo na ovaj dan prilikom igre u kolu ili samo slušajuci muziku pada u trans, odnosno potpuni zanos. Zbog toga iz zovu i padalice.

Može se pretpostaviti da padanje u zanos izaziva jednolična i dugotrajna muzika, violina i da padalica dobija neku vrstu histeričnoepileptičnog napada. Simptomi su isti kao kod pravog napada, vrištanje, grčevito trzanje, bacanje, nadimanje, buncanje ponekad i pojave bele pene oko usta. Veruje se da u zanosu rusalja moze ragovarti sa onim svetom, odnosno mrtvima. To koriste brojni posmatrači, koji postavljaju pitanja u vezi c mrtvima, na koje ona daje odgovore.

Njen izlazak iz transa, odnosno buđenje iz zanosa, takođ eje vrlo težak i zahteva mnogo veštine od onoga koga je rusalja pre padanja odredila da je probudi.

Izvor: nadlanu

Pogledajte još