Paralele i sudari: Uzbudljivo putovanje kroz istočnoevropski film

0

U okviru ovogodišnje takmičarske selekcije Paralele i sudari Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 18. do 24. jula, biće prikazan izbor od deset filmova koji, po rečima selektora Petra Mitrića, “predstavlja putovanje kroz savremenu produkciju geografskog, sociološkog i istorijskog prostora Istočne Evrope”.

– Ono što pleni u izabranim filmovima jeste izvanredna vizuelna estetika pomoću koje autori uspevaju da prenesu emotivni naboj svojih priča o ljudskim sudbinama. Istočna Evropa je tokom svoje burne istorije prerasla u gotovo mitološki prostor u kojem se konstantno prepliću prošlost i sadašnjost ostavljajući otvorenim i neizvesnim kategoriju budućnosti. Krhko ljudsko biće kao centar ovih previranja najčešće ostaje usamljeno na vetrometini, ali je ujedno i najsnažniji bedem u večnoj borbi dobra i zla – kaže Petar Mitrić.

Poslastica ovog programa biće i domaći naslov „Bez stepenika“ Marka Novakovića, fantastično ostvarenje koje će imati svetsku premijeru na predstojećem Festivalu evropskog filma Palić. Na žalost, glavni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković nije više među nama i ovo će biti i svojevrstan omaž njemu. Zanimljivo je da Đuza Stojiljković nikada u životu na filmu nije imao glavnu ulogu, tako da je i zbog toga ovo ostvarenje veoma posebno.

O najboljim filmovima selekcije Paralele i sudari odlučivaće Žiri filmske kritike u sastavu: Majkl Petison iz Velike Britanije, Đerđ Baron, najznačajniji mađarski kritičar i Vladimir Džudović, filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1.

Kompletan spisak filmova iz selekcije Paralele i sudari možete pronaći na sajtu Festivala.

Foto: promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.