Evo kako da prepoznate toplotni udar: Nije šala, ovo može da nas košta života

U Srbiji, kao i većini država regiona za danas i naredne dane objavljen je crveni meteoalarm jer će biti veoma toplo vreme s najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati i do 39 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će za vikend i tokom iduće sedmice na području Srbije biti veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati i do 39 stepeni, zbog čega će biti aktivan aktivan crveni meteo-alarm.

* Osveženje moguće u ponedeljak

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom vazduha od 34 do 38 stepeni, a najtoplije će biti u nedelju sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od oko 39 stepeni. Samo danas posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, postoji mala verovatnoća za kratkotrajni pljusak i grmljavinu u severnim i jugozapadnim krajevima.

I u Beogradu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa slabim vetrom, promenljivog pravca, jutarnjom temperaturom vazduha od 25, a najvišom dnevnom od 38 stepeni. U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 25. jula, biti sunčano i veoma toplo vreme sa temperaturama vazduha znatno iznad prosečnih vrednosti. Samo u nedelju i ponedeljak, uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina uglavnom u planinskim predelima.

* Šta je to crveni meteo-alarm?

Crveni meteo-alarm označava vrlo opasno vreme, da se mogu očekivati opasne pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Juče je za područje cele Srbije na snazi bio narandžasti meteo-alarm.

Narandžastim meteo-alarmom označava se opasno vreme, a prognozirane su opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i pratiti savete koje daju nadležne službe. Lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.

Takođe je važno ošenje adekvatne odeće i obuće, boravak u hladovini, uzimanje voća i povrća, odmor i oprez na kupalištima i u saobraćaju. Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se čuvaju i vode računa o svom zdravlju i koriste pravovremeno svoju terapiju.

I iz Auto moto saveza Srbije apeluju na vozače zbog visokih dnevnih temperatura budu oprezni i da za duža putovanja koriste rane jutarnje ili kasnije popodnevne sate, da prave češće pauze u vožnji i koriste više osvežavajućih napitaka. Na put krećite isključivo odmorni, zbog mogućih nepredviđenih zastoja u saobraćaju, koji su karakteristični baš za ove dane kada je saobraćaj pojačanog inteziteta, dodaje se u saopštenju AMS S.

* Vozači, ne putujte po vrućini!

Auto-moto savez (AMSS) Srbije je upozorio da se danas očekuje veoma visoka temperatura, do 38 stepeni, te preporučuje da se ne putuje u najtoplije doba dana, da se prave češće pauze tokom putovanja i da se pije što više vode. Tokom vikenda se očekuje povećanje saobraćaja na putevima ka Makedoniji, Bugarskoj i Crnoj Gori.

Po podacima Uprave Granične policije, putnička vozila se na graničnim prelazima zadržavaju do 30 minuta. AMSS preporučuje korišžćenje manje frkventnih graničnih prelaza ka Mađarskoj - Bački Breg i Kelebija, a samo za putnička vozila od 7-19 sati su otvoreni prelazi Bajmok, Bački Vinogradi i Đala. Zbog radova kod Kovilja, na auto-putu E-75, vozila u oba smera, i ka Beogradu i ka Novom sadu, idu samo zaustavnim trakama.

Auto-put E-75 je sužen i na deonici Mali Požarevac-Ralja, u smeru od Beograda ka Nišu, kao i kod Velikog Orašja i između petlji Kolari i Ralja. Suženja i usporavanja ima i na gradilištu auto-puta kod Grdelice, kao i između Vladičinog Hana i Vranja. Usled klizišta je sužen državni put I-B reda broj 21, deonica Petrovaradin-Irig.

* Prepoznajte toplotni udar!

Lako se može pomešati sa sunčanicom, pa je neophodno da znate koji su simptomi toplotnog udara, kako da se zaštitite i kako da pomognete ljudima da se oporave od njega. Povišena spoljna temperatura u kombinaciji sa visokim procentom vlažnosti vazduha može dovesti do najteže komplikacije termičkog stresa - do toplotnog udara.

Toplotni udar nastaje u momentu kada telesna temperatura naglo poraste preko 41 stepen, usled izlaganja organizma velikoj toploti. Proces naglog rasta temperature dešava se u vrlo kratkom vremenskom roku, za svega deset do petnaest minuta, a prate ga brojni simtomi.

* Simptomi

Neki od njih su telesna temperatura iznad 40 stepeni, suva i vruća koža, otežano disanje, vrtoglavica, umor, nizak krvni pristisak, tahikardija, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, odsustvo znojenja, grčevi, gubitak svesti...

* Kako pomoći?

Da biste pomogli osobi zahvaćenoj toplotnim udarom, potrebno je da je, na prvom mestu, odvedete u hlad ili rashlađenu prostoriju i uklonite suvišnu odeću. Zatim, umivajte je hladnom vodom i, ukoliko je u svesno stanju, dajte da pije napitke bez kofeina i alkohola.

Toplotni udar vrlo je sličan sunčanici, ali je razlika u tome što ne toplotni udar ne mora nužno nastati usled direktnog izlaganja suncu. Da biste se zaštitili od toplotnog udara, preporučuje se lagana odeća prilagođena svetlih boja i prirodnih materijala, redovna rehidratacija, rashlađivanje i slično.

* Sunčanica

Jedan od oblika toplotnog udara je i sunčanica koja nastaje kao rezultat direktnoG glave i potiljka suncu.

* Simptomi

Simptomi su povišena temperatura, crvenilo u licu, ubrzan rad srca, otežano disanje - ubrzan i kratak dah. U lakšim slučajevima javlja se glavobolja, problemi sa vidom, vrtoglavica i pospanost, a u težim, proširenje zenica i gubitak svesti.

* Kako pomoći?

Prva pomoć su hladne obloge, puno tečnosti i potpuni mrak, au slučaju nesvesti odmah zvati hitnu pomoć.

Izvor: Kurir/Lisa

Pogledajte još