Porodica na ulici, nedužni u pritvoru: Dačiću, izvini se!

Video snimak skandaloznog hapšenja građanke koju policajac, bez ikakvog osnova, isprovociran njenim rečima “sram vas bilo”, bahato odvlači od uplakanog i vidno uplašenog deteta, a potom grubo ugurava u policijski auto, proširio se internetom i uzburkao celu Srbiju. Do icidenta koji je celu javnost podigao na noge došlo je danas na Dorćolu u Višnjićevoj ulici u kojoj je nekoliko sati trajala prava drama zbog prinudnog iseljenja četvoročlane porodice vatrogasca Zorana Matića.

Povodom slučaja skandalozne policijske intervencije večeras se oglasio zaštitnik građana Saša Janković. On je ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću predložio da se u ime ministarstva izvini građanima zbog “očigledno neopravdanog i bahatog privođenja” jedne od građanki koja je bila među nekoliko desetina okupljenih u znak podrške nesrećnoj porodici, a da se “prema policajcu koji je to učinio primene odgovarajuće mere”.

- U Beogradu je danas privedena građanka u prisustvu svoje maloletne ćerke, iz razloga i na način koji je izazvao opravdano nezadovoljstvo i uznemirenje građana. Privedena žena učestvovala je u javnom protestu zbog prinudnog iseljenja porodice Matić. Porodica je iseljena na osnovu sudske odluke u okolnostima koje ponekad, kao u ovom slučaju, na žalost odvajaju i razlikuju pravo od pravde – navodi se u saopštenju Saše Jankovića.

Prema njegovim rečima, podrška građana porodici koja je izgubila krov nad glavom čin je ljudske, preko potrebne solidarnosti. Zaštitnik građana je istakao da iako paragrafi koji obavezuju sud i druge državne organe nisu na strani iseljenih, “pravo nije uvek savršeno skrojeno po meri pravde i zbog toga ombudsman građanima pruža podršku uvek kada se nepravdi usprotive na dostojanstven i nenasilan način”.

- Isprovociran rečima „sram vas bilo“, delajući u okviru zakona, ali očigledno nepravilno procenjujući situaciju i shodno tome postupajući nepravilno, policijski službenik je priveo građanku koja je sa detetom odlazila od njega, što su zabeležile i medijske ekipe. Privedeni su, slično i drugi građani. Taj postupak prelio je čašu nepravde u ovom slučaju, a na žalost, vinovnici su policijski službenici –kaže se dalje u saopštenju.

Zbog toga je zaštitnik građana Saša Janković predložio ministru Ivici Dačiću da se u ime Ministarstva izvini svim građanima koji su privedeni zbog nenasilne, javne podrške porodici Matić. Zaštitnik građana preporučio je i da se bez odlaganja utvrdi zbog čega je došlo do očigledno pogrešne procene situacije i ishitrenog, nepravilnog reagovanja ovlašćenih službenih lica i u skladu sa tim preduzmu potrebne mere - disciplinske, edukativne ili i jedne i druge.

U večernjim časovima na društvenim mrežama je postao viralan i tvit, tviter korisnika kiloherc (@_babuna) u kojem između ostalog piše da je nakon privođenja žene sa inicijalima M.N. u policiji grubo postupano sa njom.

(old_image)
https://www.youtube.com/watch?v=XpkmXPUCzjs&noredirect=1
Pogledajte još