Nikola Hajdin ponovo izabran za predsednika SANU

BEOGRAD, 29. marta 2007. (Beta) - Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) danas je svog dosadašnjeg predsednika Nikolu Hajdina ponovo izabrala na tu funkciju i poverila mu novi četvorogodišnji mandat.

Od 127 članova akademije koji su glasali na današnjoj Skupštini SANU, za Hajdina se opredelilo 93, a za njegovog protivkandidata Vasilija Krestića 32. Dvoje akademika bilo je uzdržano.

Za potpredsednike SANU izabrani su Nikola Tasić, iz redova članova Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenja hemijskih i bioloskih nauka, Odeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka.

Za potpredsednika iz redova Odeljenja jezika i književnosti, Odeljenja društvenih nauka, Odeljenja istorijskih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti izabran je akademik Stevan Koički.

Za generalnog sekretara SANU izabran je akademik Dimitrije Stefanović.

Kandidaturu Nikole Hajdina podržali su Dušan Kovačević, Andrej Mitrović, Nada Milošević-Đorđević, Nikša Stipčević, Predrag Palavestra, Matija Bećković, Svetlana Velmar-Janković, Ljubomir Simović, Milorad Pavić, Dejan Despić i Isidora Žebeljan.

Kandidaturu Vasilija Krestića su, između ostalih, podržali Mihailo Marković, Dinko Davidov, Kosta Čavoški, Dejan Medaković, Kosta Mihailović, Milorad Ekmečić, Erih Koš, Dragoslav Mihailović i Čedomir Popov.

Predsednik, potpredsednici i sekretar SANU biraju se na četiri godine.

Pogledajte još