Nemoj srećo, nemoj danas

Dok god funkcioniše seks u braku ili dugoj vezi, čini se da je sve u redu ili bar da se može popraviti. Jednako tako, najmanji problem na ljubavnom polju može da poljulja svaku pa i najstabilniju vezu

Ilijana K. dugo nije shvatala prave razloge krize u svom braku.  Od prvog trenutka poznanstva između Miše i mene vrcale su varnice. Savršen seks s njim je u godinama koje su sledile bio možda jedina izvesna stvar na koju sam mogla da računam. Znala sam da ćemo jednog dana biti više prijatelji nego ljubavnici, ali imali smo svega 30 godina i nisam mogla ozbiljno da razmišljam o tome. Ipak, posle četiri godine braka, počeli su problemi koji su me zatekli nespremnu.

Miša je počeo da se menja a ja nisam shvatala zašto. Dugo mi nije ni padalo na pamet da to ima veze sa seksom. Naime, počeo je sve češće da izlazi uveče. Najgore je bilo što se opijao i tražio kavgu. Vraćao se kući s tragovima tuče na licu.

Međutim, nije hteo da razgovara o tome. Jednom prilikom su me pozvali iz policije da dođem po njega i ta noć je definitivno promenila odnos među nama. 

Sva u panici, otišla sam do policijske stanice. On je sedeo u hodniku, toliko pijan da nije mogao sam da hoda. Odeća mu je bila pocepana i prljava, a lice unakaženo modricama. Kad sam upitala dežurnog policajca šta se desilo, kratko i grubo mi je odgovorio da je u pitanju kafanska tuča koju je Miša započeo. Na njegovu sreću ili nesreću, izvukao je deblji kraj tako da drugi čovek nije hteo da podnese prijavu protiv njega. Valjda je smatrao da su mu dobre batine bile dovoljna kazna.

 Sutradan nisam htela da ga budim za posao, pustila sam da se ispava pa da na miru porazgovaramo. Nadala sam se mirnom razgovoru mada sam i ja bila besna i povređena njegovim ponašanjem proteklih meseci. Njegova firma je prolazila bolan period privatizacije i pretio mu je otkaz, a on je, umesto da se sabere i pokuša nešto da učini u životu, krenuo stranputicom. Stotinu puta proteklih meseci sam pokušavala da ga zadržim u kući, da ne ide po kafanama i da ne pije toliko. Kukavički je izbegavao probleme na poslu i gubila sam svako poštovanje prema njemu. 

Svađe su bile sve teže, grube reči su prštale na sve strane ali nije vredelo. U retkim trenucima kad sam pokušala da mu priđem, odbijao me je. Više se nije dešavalo ni da me zagrli a kamoli da vodimo ljubav. Posle sam i ja odustala i čekala da on učini prvi korak, što se nije dešavalo. Bila sam frustrirana i odbačena. Moja pažljivo skrivana ljubomora opet je pronašla put da se pokaže u najgorem svetlu. Optuživala sam ga za vezu sa drugom ženom, jer je to bilo jedino obašnjenje koje mi je padalo na pamet. On je oduvek bio strastven ljubavnik i stalno raspoložen za seks, te nisam razumela kako odjednom može da provede toliko vremena u celibatu. Sigurno je bila u pitanju druga žena, ništa drugo nije moglo da bude. 

Dodatno poniženje  je bila činjenica da kafane u koje odlazi, govore o nekoj „jeftinoj“ ženi. Nije mi bilo lako da se nosim s tim, nisam mogla da donesem nikakav zaključak. Bila sam besna, ljubomorna povređena, zanemarena i sumnjala sam u to da mogu da pričam s njim mirno kako to rade „kulturni ljudi“. 

Dok sam čekala da se probudi, šetala sam stanom kao zver u kavezu. Vreme je prolazilo a mog strpljenja je bilo sve manje. Prišla sam krevetu i besno ga protresla. Gledao me je kroz alkoholnu izmaglicu i prosto sam ga odnela do kupatila i ubacila pod tuš. Izleteo je za minut besan kao ris ali takva sam bila i ja sama. Svađa je krenula kao lavina i više niko nije mogao da nas zaustavi. 

Optuživala sam ga i prezirala zbog svakog nemuštog objašnjenja koje bi procedio. Odjednom, počeo je da plače. Sve maske su pale s njegovog lica i tada smo, kroz njegove suze pronašli istinu koja je pretila da nas razdvoji zauvek.

 On je bežao od mene i krio se iza alkohola i tuča. Tako je najjednostavnije izbegavao odlazak u krevet sa mnom. Odahnula sam od olakšanja. Bili su u pitanju samo njegovi problemi s potencijom! Pitala sam ga zašto je to tako ali nije znao da mi odgovori. Tvrdio je da nije problem ni u meni ni u poslu. Nisam insistirala na uzroku, nadajući se da će sve ubrzo proći. Impotencija je bila mala šala u odnosu na sve što je meni padalo na pamet. Ispostavilo se da grešim. Moj lakonski pristup naveo je Mišu da se ponovo povuče. 

Ovaj put nije svoju muškost dokazivao tučom s nepoznatim muškarcima već je odlutao u drugu krajnost. Naša bračna postelja bila je okovana tišinom. Osećala bih kako se povlači sve do ivice kreveta u želji da izbegne da me dodirne. Nisam insistirala jer sam i sama bila povređena odbijanjem. Nisam sebe smatrala posebno lepom i bilo mi je lako da se survam u samosažaljenje zbog pomisli o tome da ga više ne privlačim. Tako su prošla cela dva meseca. 

Jedne noći Miša je legao da spava u dnevnoj sobi i ćutke smo to prihvatili. Jaz među nama bio je sve dublji. Konačno, jednog dana je došao nasmejan i rekao da je u firmi konačno sve u redu. Novi vlasnik je došao, Miša je zadržao posao... Saslušala sam ga ravnodušno jer više nisam videla budućnost za nas dvoje. Bilo mi je drago zbog njegovog posla ali to nije moglo da spase našu ljubav. Odlučila sam da pokušam poslednji put da otkrijem gde smo to pogrešili. Nisam mnogo očekivala od razgovora ali me je iznenadila Mišina spremnost da potraži pomoć. Već sledeće sedmice smo zakazali razgovor kod psihologa, ali nikad nismo otišli do njega a naš brak je nastavio po starom, pun ljubavi i seksa.
 
Šta se desilo? Pa, Miša je sasvim neočekivano došao u naš krevet te noći. Povratak na posao značio mu je mnogo više nego što sam mogla da zamislim. Osetila sam kako je legao na svoju stranu a onda njegovu ruku kako lagano klizi po mojim leđima. Legala sam mirno, zadržavajući dah plašeći se da ću pokvariti čaroliju ako progovorim. Osetila sam da je i on napet i uplašen. Pružila sam ruku i prekrila ohrabrujuće njegov dlan. Njegove usne su prekrile moj vrat i znala sam da je ponovo sve u redu među nama. 

www.lisa.burda.co.yu

Pogledajte još