KOLIKO JE POUZDAN POLIGRAF: Može li zločinac da prevari mašinu

0

Pošto se poslednjih meseci naša policija često poziva na detektor laži, konsultovali smo najpoznatijeg stručnjaka za poligraf u ovom delu sveta, kriminologa Romea Vrečka.

Sve policije u svetu u svom radu koriste poligraf, ali ne kao jedinu ili najvažniju metodu u rešavanju složenih kriminalističkih slučajeva. Najveći stručnjak za detektor laži u ovom delu sveta, sudski veštak i kriminolog Romeo Vrečko objašnjava koliko je poligraf pouzdan.

KLUPKO SE ODMOTAVA: Šta je Jelenin svekar slagao na poligrafu

Američka poligrafska asocijacija barata podatkom prema kojem je pouzdanost poligrafa od 85 do 95 odsto. To zavisi od profila samog ispitanika, te vrste testova koji se primenjuju – kaže Vrečko i dodaje: – Tokom poligrafskog ispitivanja ispitaniku se istovremeno mere njegove telesne reakcije na postavljena pitanja i to krvni pritisak, puls, abdominalno i torakalno disanje, te elektrodermalni otpor (znojenje). Osnovni princip sastoji se u tome da kad se osoba nalazi u stanju povišene emocionalne napetosti, nadbubrežna žlezda luči povećanu količinu adrenalina, a to ima za posledicu promenu njegovih merenih fizioloških parametara. Ispitivanje na poligrafu je bezbolno, ne šteti zdravlju i može se sprovesti samo uz saradnju osobe koja se ispituje – konstatuje kriminolog iz Zagreba.

Foto: Printscreen Youtube

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.