#CSRSRBIJA2016 - Ivan Marković, VIP Mobile: Zbog pogrešnog tumačenja CSR-a mnoge inicijative su prošle nezapaženo

Nakon prošlogodišnje konferencije na kojoj se govorilo o društveno odgovornom novinarstvu, ulozi i pomoći države i njenih institucija, radu fondacija, odnosu prema životinjama, ovogodišnja konferencija baviće se temama kao što su korporativno volontiranje, uloga društvenih medija u promociji odgovornog i neodgovornog ponašanja, društvenoj odgovornosti prema životnoj sredini i održivom razvoju.

Tokom pet panela i četiri studije slučaja čućemo različita mišljenja i iskustva profesionalaca iz oblasti društvene odgovornosti, predstavnike države, ambasada, nevladinih organizacija i kompanija.

Na panelu "Uloga digitalnih medija u promociji odgovornog i neodgovornog ponašanja" učestvovaće i Ivan Marković, VIP Mobile Srbija.

Šta za vas predstavlja korporativna društvena odgovornost?

- Korporativna društvena odgovornost stvar je opredeljenja. Opredeliti se da budeš društveno odgovorna kompanija ili pojedinac znači činiti dobro drugima i okruženju u kojem posluješ. U isto vreme to znači biti etičan i istrajan u građenju održivih odnosa sa zajednicom. Kako za pojedinca tako i za kompaniju veoma je važno osećanje pripadnosti, kao i to da li zajednica u kojoj posluje prepoznaje, uvažava i ohrabruje namere kompanije da menja stvari nabolje. Što je jače portnerstvo kompanije i okruženja u kojem posluje, to su efekti napora da svi živimo u zdravijem, udobnijem i lepšem okruženju veći.

Na koji način vaša kompanija podstiče zaposlene da budu društveno odgovorni?

- Jedan od najvećih uspeha koje kompanija može da postigne jeste to da ideje i predlozi kako da pomažemo okruženju potiču upravo od zaposlenih. Taj odnos i posvećenost zajedno smo gradili u brojnim inicijativama, stotinama sati volonterskog rada, desetinama internih CSR kampanja, ekoloških radionica, ali i zahvaljujući domaćem vaspitanju koje vipovci donose iz svojih kuća.

Sarađujete s mnogim medijima i kompanijama. Kako biste ocenili današnju sliku korporativne društvene odgovornosti?

- Utisak je da CSR i mediji u poslednjih nekoliko godina nisu na istim talasnim dužinama. Pogrešno tumačenje CSR-a i njegovo poistovećivanje s marketingom rezultirali su time da veliki broj CSR inicijativa prođe nezapaženo ili ga mediji potpuno ignorišu. Zbog takvog stava šira javnost ne zna i ne može da reaguje na nešto što može da donese još veću dobrobit našem okruženju ukoliko se svako od nas uključi. Zato je važno da mediji odgovornije prate i izveštavaju o CSR aktivnostima kompanija i da budu jaka spona između kompanija i zajednice u kojoj živimo i poslujemo.

Kompletan program konferencije i način prijave pronađite na linku www.color.rs/csrsrbija2016/

Pogledajte još