Počeo 3. Weekend Food Festival u Rovinju

Weekend Food Festival okuplja najbolje što Hrvatska i region nude i promoviše svetsku izvrsnost

Jedinstveni gastronomski događaj - treći Weekend Food Festival - počeo je u staroj rovinjskoj Tvornici duvana. Regija koja predvodi trendove i kulinarske inovacije, istovremeno čuvajući tradiciju i autohtone okuse, tako je ponovno okupila vrhunske chefove, najpoznatije kulinarske talente, ali i mlade nade, te predstavnike industrije gastronomije i ugostiteljstva, koji će tokom dva dana kroz sadržajan program istaknuti važnost gastro i eno scene kroz panel diskusije, predavanja, showcooking radionice i masterclassove. Ovogodišnje izdanje donosi i novitete, poput Weekend Food Marketa, koji svim posetiocima nudi raznoliku gastronomsku ponudu - lepezu od lokalnih do internacionalnih specijaliteta.

Foto: Emica Elvedi/Pixsell

Festival su otvorili su direktori Tomo Ricov i Boris Kovaček koji su okupljenima predstavili ovogodišnji program i novitete.

- Ove godine smo okupili najbolje što Hrvatska i region nudi. Okrenuli smo se sebi sa željom da promovišemo lokalne namirnice, lokalne ljude i svetsku izvrsnost. Naravno, tu su brojni domaći predavači, vrhunski chefovi, jer važno je pokazati šta stvarno imamo, čime se možemo pohvaliti, šta možemo dati svetu i zbog čega bi svi trebalo da dođu u Rovinj, Istru i Hrvatsku - poručio je Boris Kovaček.

- Weekend Food Festival postao je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje hrane, istinska poslastica za nepce i dušu. Ove godine je naglasak na lokalnoj gastronomiji i predstavljanju svetski priznatih kulinarskih talenata. Time potvrđujemo posvećenost unapređenju kulinarstva u regionu kroz paralelna predavanja, panele, masterclassove, showcooking radionice, ali i fantastičan zabavni program - poručio je Tomo Ricov.

Foto: Emica Elvedi/Pixsell

Prvi festivalski dan započeo je panelom "Da li se mučenje isplatilo?" na kojem su se okupili Matija Bogdan, izvršni chef "Aminess Hotels & Resorts", Ante Udovičić, restoran "Lemongarden", i moderator Mate Janković iz restorana "SOL". Publika je uživala u opuštenoj atmosferi i iskrenim iskustvima hrvatskih chefova koji imaju najveći broj odrađenih sati i godina stažiranja u renomiranim svetskim restoranima.

- Ne bih rekao da je to mučenje, jer ako voliš ovaj posao, onda se i žrtvuješ. Svake godine idem na stažiranje, spustim svoj ego, odlazim po novo iskustvo s ogromnom željom za znanjem. Ono što sam osetio na stažiranju u renomiranim restoranima još nisam doživeo u hrvatskim kuhinjama, a to je ponos prema poslu. Radiš od jutra do mraka, ali osećaš ponos što imaš priliku da radiš u takvim kuhinjama, s tim chefovima i tada se sve isplati - rekao je Matija Bogdan, a s njim se složio i Udovičić.

- Više sam naučio u nekoliko godina stažiranja, nego ikada do tada - rekao je Ante Udovičić koji je na prvo stažiranje krenuo sa 36 godina, kada je već bio izgrađeni kuvar. Iskustvo koje je stekao ne bi menjao, a priznao je i kako je morao ostaviti ego sa strane i biti deo kolektiva.

- Radiš od sedam ujutro i ideš kući oko dva ujutro, tek kad sve očistiš. Na stažiranju vlada vojnička disciplina, moraš biti uredan i čist, slušati i raditi. Žrtvuješ se, ali isplati se jer je to ulaganje u sebe - zaključio je Udovičić.

Foto: Emica Elvedi/Pixsell

Današnji program donosi i inspirativne nastupe kao što je onaj Alejandra Serrana, španskog chefa i vlasnika istoimenog restorana, inspirativan panel "Svi su nam rekli da ćemo propasti, ipak, sve bismo ponovili", na koji dolaze ugledni chefovi poput vlasnika i chefa "Zijavice" Stivena Vunića, chefice "Sopala" Katarine Vrenc, chefa i vlasnika konobe "Campanelo" Mate Sučića, te Hells Kitchen sous chef i ex KUT Ivana Bekavac, kao i panel "Dvadeset godina na vrhu" na kojemu će vlasnik "Boškinca" Boris Šuljić, vlasnica "Plavog podruma" Daniela Kramarić, chef "Dvora" Hrvoje Zirojević i vlasnik i chef restorana "Monte" Danijel Đekić govoriti o tajnama trajanja i dugovečnosti na gastronomskoj sceni. Jednako atraktivno će biti i sutra, kada program započinje panelom "Koncept izvrsnosti - Može li chef konstantno biti originalan i kreativan?" na kojem će učestvovati Paul Ivić iz restorana "Tian" u Beču, Leonardo Fonseca, bivši chef Hiše Franko i Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor "Maistre" i chef restorana "Cap Aureo". Raspravljaće se o temama poput fenomena Boogie Laba, specifičnostima slovenske i beogradske gastro scene, ali o profitabilnosti fine dining restorana.

Foto: Emica Elvedi/Pixsell

Posebnost i novitet ovogodišnjeg Festivala je i Weekend Food Market, koji nudi bogatu gastronomsku ponudu, otvoren je i besplatan za sve posetioce od 10 sati do ponoći, te će ostati otvoren i u nedelju od 10 do 17 sati. Takođe, Weekend Food Market je mesto na kojem će se održavati zabavni deo programa u kojem će danas nastupiti istarska legenda Alen Vitasović, a sutra legendarni Neno Belan.

Foto: Emica Elvedi/Pixsell

Sve informacije o festivalu dostupne su na zvaničnim stranicama Weekend Food Festivala i u aplikaciji MY.Weekend powered by Good-to-go koja nudi mogućnost sastavljanja personaliziranog rasporeda događanja i prijavljivanja za učestvovanje na masterclassovima. Sve novosti o Weekend Food Festivalu možete pratiti i na zvaničnim FB i IG kanalima.

Izvor: Promo
Foto: Neva Zganec/Pixsell

Pogledajte još