#CSRSRBIJA2016 - Jovan Protić: korportivna društvena odgovornost u Srbiji se previše izjednačava sa filantropijom

Nakon prošlogodišnje konferencije na kojoj se govorilo o društveno odgovornom novinarstvu, ulozi i pomoći države i njenih institucija, radu fondacija, odnosu prema životinjama, ovogodišnja konferencija baviće se temama kao što su korporativno volontiranje, uloga društvenih medija u promociji odgovornog i neodgovornog ponašanja, društvenoj odgovornosti prema životnoj sredini i održivom razvoju.

Tokom pet panela i četiri studije slučaja čućemo različita mišljenja i iskustva profesionalaca iz oblasti društvene odgovornosti, predstavnike države, ambasada, nevladinih organizacija i kompanija.

Na panelu "Održivi razvoj" učestvovaće i Jovan Protić, Nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju

Šta za vas predstavlja korporativna društvena odgovornost?

- Za mene (i organizaciju koju predstavljam) CSR predstavlja spremnost i volju neke kompanije/organizacije/institucije da u nekoj oblasti uradi nešto korisno za društvo na šta nije obavezna, tj. nešto što u toj oblasti ide i dalje od obaveza propisanih zakonom i doprinosi dobrobiti dela zajednice.

Na koji način Međunarodna organizacija rada podstiče i promoviše društvenu odgovornost i održivi razvoj kompanija?

- Međunarodna organizacija rada podstiče i promoviše društvenu odgovornost i održivi razvoj kompanija pre svega svojim učešćem u radu radnih grupa Globalnog Dogovora UN, ali i kroz sopstvene projekte kao što je promocija zapošljavanja osoba sa invaliditetom (2010. godine), podrška "zelenom zapošljavanju" (Green Jobs) kroz održivi razvoj, kao i kroz celokupan rad na primeni UN Cilja održivog razvoja broj 8 (UN SDG 8).

Sarađujete sa mnogim medijima i kompanijama. Kako biste ocenili današnju sliku korporativne društvene odgovornosti?

- Po mom mišljenju korportivna društvena odgovornost u Srbiji u javnosti se previše izjednačava sa filantropijom, a neretko se dešava i to da se primena pojedinih zakona ili rad sa klijentima određene kompanije pogrešno prikazuju kao CSR (npr. kada neka banka napravi rampu za osobe sa invaliditetom na ulazu u svoju filijalu, pa to prikaže kao CSR brigu za taj deo populacije).

Kompletan program konferencije i način prijave pronađite na linku www.color.rs/csrsrbija2016/

Pogledajte još