Srbija u top deset: Holanđani i Letonke najviši na svetu

0

Najvišu mušku populaciju na svetu ima Holandija, a žensku Letonija, a na toj listi muškarci iz Srbije zauzimaju osmo mesto, dok su žene iz Srbije na petoj poziciji, pokazuju rezultati istraživanja londonskog koledža Imperijal, javlja AP.

Istraživači su analizirali podatke iz 200 zemalja, prikupljene u proteklih 100 godina.

Šef istraživačkog tima Madžid Ezati izjavio je da je prosečna visina stanovništva važan indikator u vezi ishrane, zdravstvene zaštite, kvaliteta životne sredine, ali da na nju utiču i geni.

Do rezultata se došlo na osnovu više od 1.400 istraživanja, sprovedenih od 1914. do 2014. godine i vezanih za oko 18,6 miliona osamnaestogodišnjaka.

Holanđani su, u proseku, visoki 182 centimetra, a slede ih muškarci iz Belgije, Estonije, Letonije, Danske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Islanda i Češke.

Što se žena tiče, Letonke su, u proseku, visoke 170 centimetara, a iza njih su žene iz Holandije, Estonije, Češke, Srbije, Slovačke, Danske, Litvanije, Belorusije i Ukrajine.

Tokom 100 godina su žene u Južnoj Koreji porasle, u proseku, za više od 20 centimetara, a muškarci u Iranu za 16 centimetara.

Što se tiče dna liste, u Gvatemali su žene, u proseku, visoke 149 centimetara, a nešto iznad su Filipini, Bangladeš, Nepal, Istočni Timor, Madagaskar, Laos, Maršalska Ostrva, Indija i Indonezija.

Najniže muško stanovništvo, visoko u proseku 160 centimetara, ima Istočni Timor, iznad kojeg su Jemen, Laos, Madagaskar, Malavi, Nepal, Ruanda, Maršalska Ostrva, Filipini i Mauritanija, pokazuju rezultati istraživanja.

Izvor: FoNet

Foto: Ilustracija / Yay Images

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.