Specijalno tužilaštvo preuzelo predmet vehabija

BEOGRAD, 20. aprila 2007. (Beta) - Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala preuzelo je predmet protiv vehabija koje se sumnjiče za organizovanje terorizma na prostoru Novog Pazara, izajavio je danas za Betu portparol tog tužilaštva Tomo Zorić.

Zorić je rekao da je sadržina predmeta službena tajna sve dok traje istražni postupak.

Istražni sudija Okružnog suda iz Novog Pazara Ćamil Hubić rekao je Beti da je uviđaj na mestu obračuna vehabija sa policijom završen.

Telo ubijenog Ismaila Prentića pregledaće stručnjak za sudsku medicinu iz Beograda koji je već stigao u Novi Pazar, a nakon njegovog nalaza uviđaj će biti okončan i započeće istraga, dodao je Hubić.

U jutrošnjoj akciji policije, u zaseoku na oko sedam kilometara od Novog Pazara, poginuo je Ismail Prentić, označen kao vođa terorističke grupe, ranjen je pripadnik grupe Senad Ramović (34), a uhapšen Safet Bećirović (59).

Ramović je operisan u novopazarskoj bolnici i tokom dana je, uz jaku policijsku pratnju, transportovan u Beograd.

Policija je jutros u 4.50 blokirala tri kuće posle saznanja da se u selu Donja Trnava, na nepristupačnom visu Mave, nalazi vođa terorističke grupe Ismail Prentić.

Tokom akcije na pripadnike policije najpre su pušteni psi, a zatim su, kako je saopšteno, iz kuće bačene bombe i otvorena vatra. Tom prilikom jedan policajac je ranjen, vlasnik kuće zadobio je povrede od gelera bombe.

Prentić je poginuo u obračunu sa policijom koji je usledio.

Za Prentićem je poternicu, na zahtev MUP-a, nedavno raspisala i Kosovska policijska služba. Za njim se tragalo posle hapšenja grupe vehabija polovinom i krajem marta.

Najpre su u akciji policije 17. marta uhapšeni Mirsad Prentić (1977), Fuad Hodžić (1974), Vahid Vejselović (1984) i Senad Vejselović (1983) a sedam dana kasnije i Jasmin Smailović (30).

Policija je tada saopštila da je u mestu Žabar na planini Ninaji, na oko 30 kilometara od Novog Pazara otkrila kamp i pećinu u kojoj su se obučavali pripadnici terorističke grupe.

Nađeni su velika količina plastičnog eksploziva sa satnim mehanizmom, puščanih metaka različitog kalibra, zaštitnih maski i pribora za čišćenje oružja, različite vrste vojnčkih uniformi, odeće i opreme i bombe.

Policija je pronašla i kompase, dvoglede, bajonetske noževe, geografske karte, priručnike o rukovanju automatskim oružjem, sablju, razičite vrste propagandnog terorističkog materijala, vojne priručnike za preživljavanje, nekoliko kompakt diskova, hranu, sanitetski materijal, više kanistera vode i nafte.

Pogledajte još