AMSS UPOZORAVA: Bačena so nema puni efekat, gužve na granici!

0

Snežne padavine su prestale, vetar je u slabljenju, ali se i dalje nastavlja period vrlo hladnog vremena, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

AMSS upozorava vozače da bačena so pri ovako niskim temperaturama nema pravi i puni efekat.

Zbog toga je na putevima, posebno onima koji vode u planinske predele, moguće formiranje leda što predstavlja veliku opasnost u vožnji.

Drugi dan Božića, pored jakog mraza i pravih zimskih uslova vožnje, doneće i pojačan saobraćaj na svim putevima, posebno onim koji vode ka većim gradovima iz pravca svih turističkih mesta i sa skijališta u Srbiji – Zlatibora, Tare, Kopaonika, Goča, Divčibara i Stare Planine.

Osetno pojačan saobraćaj očekuje se i na autoputevima ka Mađarskoj i Hrvatskoj, zbog čega na pojedinim naplatnim rampama, može doći do formiranja manjih kolona i kraćih zadržavanja, posebno u popodnevnim i prvim večernjim satima, zbog čega vozači treba da pripreme tačan iznos za naplatu putarine kako bi se ubrzo prolaz kroz naplatne stanice.

Na jugu i jugoistoku Srbije, kao i na području Tutina, Sjenice, Ivanjice i Novog Pazara gde je palo najviše snega i gde je najhladnije, vozačima se savetuje da koriste isključivo glavne putne pravce, bez obzira na to što su oni možda duži, jer je na njima vožnja sigurnija i bezbednija.

U planiskim predelima ovih područja, saobraćaj je otežan i odvija se isključivo uz obaveznu upotrebu lanaca, na pojedinim deonicama, put je sužen zbog vetra koji i dalje stvara snežne naose, pa se bez preke potrebe ne savetuje korišćenje ovih puteva, jer su pojedini lokalni i manje frekventnih putevi neprohodan i zavejani.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na našim putničkim terminalima, povećan je broj vozila, ali zadržavanja nisu duža od 30 minuta, osim na prelazu Batrovci sa Hrvatskom, gde se na izlazu iz zemlje odnosno na ulazu u Hrvatsku čeka oko tri sata, i prelazu Horgoš gde se na izlazu i Srbije odnosno na ulazu Mađarsku čeka od dva do tri sata.

Vozačima se savetuje korišćenje manjih, alternativnih graničnih prelaza.

Radno vreme graničnih prelaza sa Mađarskom, kao što su Bački Vinogradi, Djala, Bajmok i Horgoš II, je od 7 do 19 h., dok su Horgoš, Bački Breg i Kelebija otvoreni 24 sata.

U danima intenzivnog saobraćaja kada mogu biti duga zadržavanja na graničnim prelazima sa Hrvatskom, Batrovci i Šid, vozačima se savetuje korišćenje alternativnih graničnih prelaza poput Bačke Palanke, Sota, Ljube, Neština ili Bogojeva.

Tokom dana se očekuje pojačan saobraćaj i na graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom, Bugraskom, Rumunijom i Makedonijom na kojima prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, nisu duža od 30 minuta.

Izvor b92.net

Foto: Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.