PROGLAŠENA VANREDNA ODBRANA: Nagomilani led na Dunavu pravi ozbiljne probleme, uništeno pristanište kod Apatina!

0

Nagomilani led na Dunavu uništio je noćas putničko pristanište kod Apatina. Urušeno pristalište i šteta koja je nastala još ne može da se utvrdi, ali u njegovu izgradnju 2009. godine uliženo je oko 60 miliona dinara.

Situacija na Dunavu je ozbiljna, i na dužini od oko 25 kilometara proglašena je vanredna situacija jer je led debiljine oko dva metra napravio nekoliko čepova i potpuno uništio pristan sa čeličnim stubovima koji su probijeni osam metara u dubinu dna Dunava, međutim on nije izdržao udar santi leda.

Na lice mesta izašli su čelnici lokalne samouprave, Štaba za vandredne situacije, Lučke kapetanije, kao i predstavnici Vodoprivrednog preduzeća Zapadna Bačka. U toku dana oni će dogovoriti mere kako bi se delovi uništenog pristaništa vezali, da bi se sprečilo da otplutaju nizvodno dok ne stignu najavljeni mađarski ledolomci.

Prema navodima nadležnih, leda ima više od 20 miliona kubika, dugačak je oko pet kilometara, a kod Apatina on se gomila već nekoliko dana.

Nakon razbijanja čepa u Apatinu na udaru će se naći i drugi objekti na vodi kod Novog Sada i Beograda.

Pristan je izgrađen pre oko pet godina zahvaljujući sredstvima Pokrajine i Republike. U pristanište je uloženo tada oko tri miliona evra.

Predsednik apatinske opštine Milan Škrbić, najavio je da će uskoro stići mađarski ledolomci. Prema nezvaničnim informacijama oni se u Apatinu očekuju u ponedeljak popodne.

– Kod same „apatinske krivine“ led je dužine oko tri kilometra, širine 300 metara, debljine oko dva metra. Laički to je je oko 30 miliona kubika leda ovde. Ledolomci moraju da razbiju četiri do pet čepova sve do iza Borova sela. Kad ledolomci krenu velika je opasnost nizvodno od Apatina prema Novom Sadu i Beogradu kada led krene – rekao je Škrbić.

Upućeni smatraju da bi nakon aktivnosti ledolomaca i lomljenja ledenih čepova delovi pristana mogli da krenu nizvodno i dodatno ugroze sve što se nalazi na toku Dunava.

Pristan se nalazio na živom toku Dunava, takozvanoj “apatinskoj krivini”, i bio je na udaru naleta ledenih čepova. Lomljenje čeličnih konstrukcija pristana dogodilo se sinoć i nastavilo jutros oko sedam časova.

Očevidac koji se nalazio na samom pontonu slikajući sante leda kaže kako je samo nešto počelo da krcka, a prsitan počeo da se ljulja.

-Brže sam krenuo preko pristanišnog mosta ka obali. Sreća da nisam dugo oklevao jer bi me led i čelična konstrukcija smoždili – kaže ovaj Apatinac.

Izvor: blic.rs

Foto: Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.