DA LI JE "SIBIRSKA ZIMA" PROŠLA? Evo šta donosi novo zahlađenje u Srbiji!

0

Novi period hladnog vremena juče je zahvatio Srbiju i trajaće do kraja nedelje, ali dobra vest je da je najgore, ipak, iza nas – meterolozi tvrde da pristiglo zahlađenje neće biti ni prilično intenzivno kao "sibirska zima" sa kojom smo se borili oko Božića.

– Trenutno nastupa novi period hladnog i oblačnog vremena sa snažnim padavinama, no temperature neće biti ekstremno niske – mahom će se kretati oko nule, dok će po najnovijim prognozama najniže sezati do minus dva-tri stepena – rekao je za „Blic“ meterolog Nedeljko Todorović.

On je dodao da su ova zahlađenja malog značaja u odnosu na ona koja smo preživeli između 6. i 12. januara.

– Tokom ove nedelje opet će doći do snežnih padavina i one će mahom zahvatiti jugo-zapadne, južne i istočne delove naše zemlje. Jedino na šta treba obraditi pažnju i dodatnu obazrivost su vetrovi u planinama koji će nositi sneg, stvarati nanose i povećavati visinu snega od 10 do 30 centimetara – objasnio je on.

Ledene kiša, i samim tim nova opasnost za vozače, ne očekuje se do kraja sedmice, ali zato neće doći ni do otapanja leda, najvećeg problema sa kojima se trenutno suočavaju stanovnici gradova na Dunavu.

– Ova zima će potrajati i sve do marta temperatura će periodično rasti za četiri, pet stepeni, a onda se ponovo spuštati. Topljenje leda može se očekivati tek kada nastupi period u kome četiri, pet dana srednja dnevna temperatura vazduha bude između pet i osam stepeni Celzijusa – objasnila je Jelena Jeremić, šef Odseka za prognozu voda i hidrološke najave i upozorenja RHMZ-a.

Izvor: blic.rs

Foto: Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.