#PorodicneFirme2017 - dr Vladimir Pavlović: Porodične firme uglavnom nisu spremne za uvođenje finansijskih partnera!

Konferencija će okupiti privrednike i stručnjake iz ove oblasti u Srbiji i regionu. Na otvaranju će govoriti Goran Knežević, Ministar privrede u Vladi Srbije i Robert Čoban, presednik Color Press Grupe. Kroz panel diskusije i studije slučaja prisutni će imati priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, šta menadžeri porodičnih firmi treba da rade u krizi, govoriće se i o angažovanju spoljnih menadžera, odnosu porodice i porodične, kao i aktuelnim tržišnim uslovima poslovanja.

Prezentaciju pod nazivom "Uvođenje finansijskog partnera u porodične firme" predstaviće dr Vladimir Pavlović, WM Equity partners, a nakon toga će učestvovati i na panelu "Najveći izazovi za porodične firme". Sa gospodinom Pavlovićem razgovarali smo u susret konferenciji:

Sa kakvim izazovima se susreću porodične firme u aktuelnoj ekonomskoj situaciji?

- Značajan broj porodičnih firmi se susreo sa izazovom da je veliki broj njihovih poslovnih partnera ima finansijske probleme, tako da nisu u situaciji da blagovremeno izmiruju svoje obaveze. Porodične firme po inerciji nastavljaju poslovanje sa firmama u finansijskim problemima, te na taj način ugrožavaju i svoje poslovanje.

Da li su porodične firme spremne za uvođenje spoljnih finansijskih partnera?

- Porodične firme uglavnom nisu spremne za uvođenje finansijskih partnera. Razlozi su brojni, a navešću samo najznačajnije. Prvo, porodične firme nisu napravile jasnu razliku između budžeta porodice i novčanihi sredstava firme, a što uslovljava da porodica želi da kontroliše 100% vlasništva. Drugo, vlasnici nisu upoznati sa metodama za vrednovanje kapitala firme, što dovodi do značajnih razlika kada se otvori pitanje prodaje dela kompanije. Na kraju, upravljanje porodičnim firmama treba da se unapredi kako bi finansijski partner mogao da ima odgovarajuću sigurnost kada donosi odluku o investiranju.

Na koji način spoljni finansijski saradnici mogu da pomognu poslovanju porodičnih firmi?

- Finansijski partneri mogu značajno unaprediti upravljanje rizicima u poslovanju kompanije, obezbediti dodatna sredstva za finansiranje daljeg razvoja kompanije i učiniti firmu interesantnu za nekog budućeg strateškog partnera. Preduslov za sve to jeste implementacija ključnik principa (korporativnog) upravljanja.

Program konferencije i način prijave potražite na linku www.color.rs/porodicnefirme2017, a sve informacije i na našoj FB stranici i eventu.

Pogledajte još