Trpeza ruskih careva

U znak dobrodošlice, nagoveštavajući nam samo delić dugoočekivane „Trpeze ruskih careva“, devojke obučene u tradicionalne ruske odore, na ulazu u restoran „Romantičari“, služile su pogaču, so, orahe i med.

Gotovo su sve zvanice stigle na sam početak manifestacije pa se nakratko napravila manja gužva na ulazu. Zatim je gozba svečano započela ruskom medovačom i naravno, votkom.

Glavni i odgovorni da jela budu pripremljena najbolje što mogu Slobodan Miljković imao je pune ruke posla. Trebalo je napraviti sve te razne kulinarske đakonije od vremena Ivana Groznog do poslednjeg ruskog cara.

Tanjiri su se samo smenjivali na stolovima. Imali smo prilike da probamo neobična jela kao što su: rivalska zakuska, piljmeni, pirogi, teleći kotleti, boršč, kčuk, čahani jagnjetina, botvinja, guska u medu, voću i povrću , kolač sa višnjama i crvenim vinom, ruski slavski kolač, hleb sa suvim šljivama i orasima, ruska salata koja je potpuno drugačija od one na koju smo navikli….
Sva jela se pripremaju uz dosta začina: mirođije, kima, peršuna, celera, cvekle.

Ukoliko su vas ovi nesvakidašnji nazivi zaintrigirali, prošetajte do restorana “Romantičari”. Svi specijaliteti su zadržani u standardnoj ponudi.

Da duh Rusije dočaraju kroz muziku bili su zaduženi: orkestar “Studio”, Maja Volk, Dragan Milojević Japanac i Gohar Sekulić. „Kaljinka“ i odlična makedonska vina „ Demir kapija” i “Vila Marija”, bili su dovoljni da zagreju atmosferu i podignu neke od prisutnih na noge.

Ovo predstavljanje kulinarskog umeća carske Rusije je drugo po redu dešavanje u okviru projekta „Istorija gastronomije“.

Gastronomsko putovanje kroz vreme se nastavlja. Javićemo vam za koji vek i mesto se vezuje sledeća stanica.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još