Evropska investiciona banka u Srbiju uložila 4,5 milijardi evra

0

– Evropska investiciona banka (EIB) u poslednjih 15 godina je u Srbiju uložila 4,5 milijardi evra – izjavila je sinoć šefica kancelarije za Zapadni Balkan u EIB Dubravka Negre.

Ona je na svečanom prijemu u Beogradu rekla da je EIB u zemlje Zapadnog Balkana uložila devet milijardi evra, od čega je polovina uložena u Srbiju.

Negre je kazala da su sredstva uložena s ambicijom da se uradi više i da bi se kroz ulaganja u infrastrukturu i privredu obezbedio ekonomski rast i zaposlenost.

Ona je rekla da je EIB spremna da podrži Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

Sve zemlje uključujući Srbiju imaju starteški cilj da se priključe EU. EIB stoji spremna da podrži zemlja regiona, kao i Srbiju na njihovim evropskim putevima obezbeđujući neophodna sredstva za podizanje produktivnosti zaposlenosti, podsticanje ekonomskog rasta, a sve u cilju da bi se obezbedili bolji uslovi za bolji život svim ljudima na ovom prostoru – rekla je Negre.

Ona je rekla da je ta institucija nastala kao finansijska poluga EU kako bi obezbedila podjednak i ravnomeran razvoj svih članica i dodala da danas EIB posluje i u 150 država koje nisu članice EU.

Svečanom prijemu u Beogradu su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, javnih preduzeća, brojni preduzetnici i diplomatski kor.

Izvor: Beta

/

Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.