Zdravlje i jelovnik prema krvnoj grupi

0

Svaka krvna grupa ima svoju ličnu kartu u kojoj su "upisane" sklonosti ka određenim bolestima, slabosti i prednosti njihovih nosilaca. Osim toga, po tome se određuje i profil ličnosti, karakteristike, odnosi sa ljudima, ali i zdravlje.

Posebno je važno šta pripadnici određene krvne grupe jedu, a šta bi trebalo da izbegavaju od namirnica da bi bili zdravi, ističu stručnjaci.

Krvna grupa 0

Ovo je najstarija krvna grupa iz koje su tokom evolucije proistekle i ostale. Njeni pripadnici imaju za četvrtinu manji rizik da dožive srčani udar i obole od karcinoma želuca. Ali, imaju veću sklonost da dobiju čir na želucu, dok su muškarci skloni gojaznosti. Žene mogu da imaju manji broj i lošiji kvalitet jajnih ćelija, zbog čega je mogućnost začeća umanjena, a brže ulaze i u menopauzu. U odnosu na druge krvne grupe, „nulte“ su otpornije na stres. Posle traumatičnih dešavanja kod njih najbrže pada nivo kortizola, hormona stresa.

Da bi ostali što zdraviji, trebalo bi da jelovnik baziraju na mesu i ribi, ali da unose što manje slanine, šunke i suhomesnatih proizvoda. Takođe, njihovom organizmu prijaju mleko i manje masni mlečni proizvodi, koje bi trebalo da konzumiraju svaki dan, a jaja jednom nedeljno. Povrće bi trebalo da jedu uz svaki obrok, sirovo ili kuvano. Sve im prija, osim kupusa, sočiva, karfiola, kukuruza, plavog patlidžana, pečuraka, maslina i crvenog krompira. Što se tiče voća, za „nulte“ su najkorisnije sveže i suve smokve, šljive, ananas i trešnje, a ne preporučuju se kupine, dinje, pomorandže, jagode, kokos. Ne prijaju im ni kukuruzne pahuljice i kaše, griz, hleb od celog zrna, kikiriki, pistaći, mak. Od začina je izuzetno koristan peršun, kari, rogač, dok bi trebalo da izbegavaju cimet, biber, vanilu, sve vrste sirćeta (i turšiju), kečap, majonez. Od čajeva im prija nana, lipa i peršun. Da bi bili zdravi i dugovečni, trebalo bi da isključe kafu, crne čajeve, nikotin i sva gazirana pića.

Krvna grupa A

Nosioci ove grupe su u najvećem riziku da obole od karcinoma, posebno želuca i to ako puše i piju alkohol. Za ovu krvnu grupu je i ustanovljeno da češće od drugih poseže za čašicom. Skloni su i opsesivno-kompulsivnim poremećajima. Plodnost im je izrazito visoka i dugo traje. Žene sa ovom krvnom grupom imaju veliku šansu da postanu majke i u poznijim godinama.

Što se tiče ishrane, morali bi da budu umereni.

Meso bi trebalo da jedu samo jednom nedeljno i to piletinu i ćuretinu, a od ribe im posebno prijaju šaran, smuđ, bakalar, skuša i štuka. dok bi druge vrste trebalo da izbegavaju kao i mesne prerađevine. Umereni moraju da budu i sa mlekom, mlečnim proizvodima i jajima. Na jelovniku prvenstveno treba da se nađu mladi beli sirevi, feta, kefir i voćni jogurt jer su neutralni. Masne, žute, stare i prevrele sireve, krem sireve, punomasno mleko, puter i sladoled treba izbegavati.

U velikim količinama se preporučuje sirovo i bareno povrće, pre svega šargarepa, bela zelen, spanać, beli i crni luk, praziluk, zelena salata i lisnato povrće, sočivo, brokoli, cvekla, ren, keleraba, kelj, maslačak, peršun, repa. Trebalo bi da izbegavaju kupus, paradajz, zrnasto povrće, plavi patlidžan, pečurke, masline, ljute papričice, crvenu i žutu papriku, crveni i beli krompir. Voće bi trebalo da jedu što češće, naročito kajsije, kupine, borovnice, trešnje, ribizle, limun, grejpfrut, ananas, sveže i suve šljive, smokve. Važan im je i kikiriki, semenke bundeve, zobene pahuljice, soja, pirinač, a od začina im prija najviše beli luk, soja sos, senf, dok im ne odgovara biber, aleva paprika, kapar, sve vrste sirćeta i ulje od suncokreta. Preporučuje im se zeleni i čaj od kamilice, umereno kafa i crveno vino, a nikako crni čajevi, pivo, žestoka i gazirana pića.

Krvna grupa B

Skloniji su upalama uzrokovanim bakterijama, jer imaju usporen imunološki odgovor na infekcije. Postoji veći rizik od čira na želucu i karcinoma pankreasa. Kod predstavnika ove krvne grupe se češće dijagnostikuje hroničan umor, depresija i bolesti nervnog sistema. U poznim godinama mogu da imaju problem sa demencijom, skloniji su Alchajmerovoj bolesti. Ali, čitav život imaju brz metabolizam, što je izuzetno važno u razmeni i sagorevanju materija u organizmu, pa su uglavnom zdravi. Učinak fizičkih vežbi je kod njih najvidljiviji, brže i lakše od drugih izgrađuju muskulaturu.

Na jelovniku bi trebalo da im obavezno bude meso, posebno jagnjetina, ovčetina i divljač, a od ribe pastrmka, iverak, oslić, skuša, smuđ, štuka, sardina, bakalar. Ne preporučuje im se piletina, pačetina, guščije meso, svinjetina, šunka, slanina, rakovi, školjke, dimljeni losos, puževi. Što češće bi trebalo da unose mleko, mlečne proizvode i jaja, naročito mladi beli i kozji sir, fetu, jogurt i kozje mleko. Od povrća bi što češće trebalo da konzumiraju kupus, kelj, šargarepu, celer, paškanat, karfiol, papriku, peršun, krompir, pečurke, cveklu, brokoli i plavi patlidžan. Ne prija im paradajz, kukuruz, masline, sočivo, bundevu. Od voća im posebno prijaju banane, ribizle, grožđe, ananas, šljive, papaja. Zobene pahuljice, proso i pirinač obavezno treba konzumirati, ali ne i semenke, raženo i pšenično brašno. Od začina im posebno koristi ren, peršun, kari, maslinovo ulje, a ne prija im kečap, biber, cimet. Čajevi od nane, žalfije, sladića, žen-šen i zeleni imaju blagotvorno dejstvo na njihov organizam, dok bi trebalo izbegavati lipu, senu, pivo, hmelj i sva gazirana pića.

Krvna grupa AB

Ovo je najmlađa krvna grupa, koja je nastala tokom evolucije mešanjem stanovništva A i B. Nasledila je otpornost obe krvne grupe, pa su njeni nosioci manje skloni alergiji i upali. Ali, imaju veći rizik od srčanih bolesti, infarkta, problema sa organima za varenje, a posebno hroničnog gastritisa i Kronove bolesti. Podložniji su i tumorima, žene češće obolevaju od karcinoma jajnika. Trudnice mogu da imaju visok krvni pritisak i stanje preeklampsije, koje može ugroziti život. Pripadnici oba pola su podložni stresu, kod njih nivo kortizola dugo ostaje povišen nakon stresnog događaja. Međutim, u odnosu na nosioce drugih krvnih grupa bolje vide i ređe imaju očne bolesti.

Pripadnici ove grupe umereno treba da jedu meso, najviše im prija ćuretina, jagnjetina, zečetina i ovčetina, a od ribe tuna, oslić, smuđ, skuša, štuka, pastrmka, sardina, jesetra. Dobro bi bilo da ograniče unos piletine, govedine, teletine, svinjetine, srnetine, pačetine, guščijeg mesa, mesnih prerađevina. Mleko i mlečni proizvodi im sde preporučuju, posebno jogurt, kefir, pavlaka sa manje masnoće, kozje mleko i sir, feta, mladi beli sir. Trebalo bi da izbegavaju punomasno mleko, puter, masne i topljene sireve, parmezan i sladoled.

Povrće im kao i svima prija, posebno šargarepa, bela zelen, celer, karfiol, spanać, kelj, plavi patlidžan, brokoli, krastavac, beli i crni luk, zeleno sočivo, sojine mahune, krompir. Manje im prija paprika, kukuruz, rotkvice i masline. Od voća su pravi izbor za njih trešnje, ribizle, grožđe, grejpfrut, šljive, kivi, limun, sveže i suve smokve, a nikako banane, pomorandže, kruške, nar, kokos, urme, mango. Izuzetno su im korisni orasi, kikiriki, kesten, proso, zob, sve vrste pirinča, ražani hleb, kao i raženo, pirinčano i zobeno brašno. Trebalo bi da izbegavaju ječam, kukuruzno brašno, pahuljice i kaše, mak, semenke od bundeve, susam, suncokret. Od začina bi morali da koriste beli luk, ren, peršun, kari, maslinovo i orahovo ulje u salati. Nije poželjan kečap, biber, belo sirće, kapar, želatin, suncokretovo ulje. Čajevi od kamilice, lišća jagode, žen-šen, zeleni i kafa su za njih blagotvorno napici, a trebalo bi da izbegavaju žestokih i gaziranih pića, kao i crnih čajeva.

PSIHOLOGIJA

Osobe sa krvnom grupom A su osetljive i nervozne, dok su nosioci krvne grupe B vesele naravi, ali u poslu često površni. AB grupa je umetnički nastrojena i nepredvidiva, a „nulte“ aktivne i tvrdoglave, pokazuju japanska istraživanja. Rukovodeći se ovim saznanjima, japanski direktori velikih kompanija često analiziraju krvne grupe kandidata za posao. Čak i u vrtićima se mališani raspoređuju po krvnoj grupi, dok agencije za pronalaženje partnera obavezno testiraju kompatibilnost krvnih grupa.

Većina stanovnika Japana primenjuje ketsuekigatu – metodu analize krvnih grupa po kojoj se biraju prijatelji, partneri u poslu i životni saputnici. Korisnici tvrde da je metoda pouzdana i da se na taj način nepogrešivo otkriva psihološki profil svake osobe, zbog čega je već 15 godina sastavni deo industrijske psihologije.

Naročito je koriste u poslovnim korporacijama prilikom zapošljavanja, da bi radnicima odredili mesto gde će biti najefikansiji. Na primer, planiranje, kontrola i selekcija se obavezno poveravaju osobi sa krvnom grupom B, a organizacija i sprovođenje ideja grupi A, dok su za finalne odluke i efikasnu realizaciju najčešće zadužene „nulte“.

Izvor: Novosti

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.