Kompanija AstraZeneca otvorila novi poslovni prostor u Beogradu

Biofarmaceutska kompanija AstraZeneca otvorila je juče u Beogradu svoj novi poslovni prostor u Navigator Bussines Centeru u ulici Milutina Milankovića 1i.

Otvaranju novog poslovnog prostora ove kompanije prisustvovali su zamenik predsednika za oblast Centrale i Istočne Evrope i region Baltika u AstraZeneci Hans Sijbesma, direktorka klastera te kompanije za Balkan Ksenija Purković, kao i ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson i prvi sekretar Ambasade Švedske u Srbiji Bjern Klavej.

Kompanija AstraZeneca juče je obeležila i 25 godina od spajanja kompanija Astra i Zeneca.

Kako je rečeno na obeležavanju, kompanija AstraZeneca je 1999. spajanjem švedske Astra AB i britanske Zeneca grupe, postala jedna od najvećih svetskih farmaceutskih kompanija.

Naglašeno je i da kao globalna inovativna biofarmaceutska kompanija, ima ključni doprinos u pronalaženju, razvoju i distribuciji inovativnih lekova u važnim područjima zdravstvene zaštite, uključujući kardiovaskularne, bubrežne i metaboličke bolesti, bolesti respiratornog sistema, inflamatorne i autoimune bolesti, kao i oblast onkologije.

U Srbiji se AstraZeneca fokusira na kardiovaskularne, bubrežne i metaboličke bolesti, kao i onkologiju i respiratorne bolesti i imunologiju.

Predstavništvo ove kompanije u Srbiji postoji od 28. decembra 1978. godine.

U septembru prošle godine predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i Hans Sijbesma potpisali su Memorandum o razumevanju u okviru projekta BIO4 kampus.

Sijbesma je rekao da će u sklopu te saradnje, AstraZeneca sprovesti tri strateški važne inicijative, od kojih je jedna dogovor o podršci genetičkim testiranjima za BRCA mutacije kod pacijenata sa ranim oblicima raka dojke, korišćenje veštačke inteligencije u skriningu za rano otkrivanje raka pluća i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj u zemlji u bliskoj budućnosti.

Direktorka Balkan klastera AstraZeneca Ksenija Purković kazala je da je misija te kompanije da pacijente stavi na prvo mesto i omogući im bolji pristup inovativnoj terapiji.

- Samo u 2023, uspeli smo da podržimo dijagnostiku za pacijente vrednu 300.000 dolara i time doprineli zdravstvenom sistemu osiguravajući donaciju lekova vrednih više od milion dolara - rekla je ona.

Purković je dodala i da je tim AstraZenece zasadio i više od 4.000 stabala, sproveo brojne humanitarne inicijative poput pčelarstva, čišćenja parkova, kao i donacija odeće za beskućnike.

- Cilj nam je da do 2025. postignemo da naša flota vozila bude 100 odsto elektrifikovana, što je izazovan, ali važan korak ka održivoj budućnosti - naglasila je ona.

Purković je navela i da kompanija AstraZeneca u Srbiji trenutno zapošljava više od 100 ljudi, a da globalno ima preko 65.000 zaposlenih i da je prisutna u više od 100 zemalja sveta.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson i Prvi sekretar Ambasade Švedske u Srbiji Bjern Klavej složili su se da je prisustvo kompanije AstraZeneca u Srbiji dokaz uspešne saradnje između zemalja i da je njeno širenje dobar znak za druge kompanije koje žele svoje prisustvo da prošire na tržište Srbije i regiona.

Izvor: rtv.rs/Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još