Kako klima uređaji zaista utiču na naš organizam?

Koji su oni i kako boravak u rashlađenoj prostoriji utiče na naše zdravlje, otkrio je doktor Milan Mazalin.

Pred nama je dugo toplo ljeto, a prognoze kažu da će tokom letnih dana temperature biti nadprosečno visoke.

- Izlaganje visokim temperaturama, pogotovo ako one traju duže vremena mogu se loše odraziti na naš organizam. Pogotovo ako te temperature prelaze temperaturu našeg tela, znači preko 37 stepeni - rekao je doktor Milan Mazalin, lekar porodične medicine.

Kako bi se zaštitili od toplotne iscrpljenosti, toplotnih udara i sličnih stanja prouzrokovanih vrućinom, većina će potražiti hlad i hladnoću.

- Klima uređaji postali su sastavni deo života i gotovo ne možemo zamisliti prostore i automobile bez njih, jer život čine jednostavnijima - smatra Mazalin.

Međutim, kao što mogu biti vrlo korisni i ugodni, klime mogu biti uzrok nimalo bezopasnim zdravstvenim problemima. Najčešća greška je preveliko spuštanje temperature u odnosu na spoljašnju.

- Preporuke bi bile da je temperatura u prostoru za rad oko 23 ili 24 stepeni. Međutim, ako su temperature napolju izrazito visoke, preporuka bi bila da se ne pokušava napraviti optimalna temperatura nego da razlika u temperaturi ne bude veća od 5 do maksimalno 8 stepeni - ističe doktor Mazalin.

Svaka veća razlika čini stres za organizam, pogotovo pri izlasku iz klimatizovanog prostora na spoljašnje vrućine. Takva nagla promena temperature i vlage negativno utiče na kardiovaskularni sistem zbog naglog sužavanja i širenja krvnih sudova.

- Ako se izlazi iz tih prostora koji su klimatizovani, ako je ikako moguće, neka taj izlazak bude postepen. Pogotovo kada izlazimo iz automobile - napominje Mazalin.

Pored svega navedenoga potrebno je napomenuti da je kvalitetno održavanje ovih uređaja jako važno. U protivnom rizikuju se grip, prehlada, upale disajnih putova, pa čak i legionarska bolest.

- Klima uređaji su mesto gde lako dođe do razvoja mikroorganizama (gljivica, bakterija, plesni) ili različitih alergena poput prašine koji se tim klimatiziranim vazduhom šire okolo i lako dolaze do ljudi - ističe doktor Mazalin.

Izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još