Intenzitet gripa ispod epidemijskog praga

BEOGRAD, 11. februara 2010. (Beta) - Od početka godine intenzitet kliničke aktivnosti virusa novog gripa je ispod epidemijskog praga, što je 100 obolelih na 100.000 stanovnika, ali je epidemiološka situacija i dalje nesigurna, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" na svom sajtu.

Razlog za takvu procenu je činjenica da je virus A H1N1 i dalje prisutan na teritoriji Srbije i da 90 odsto populacije nije otporno na virus, što može dovesti do naglog pogoršanja epidemiološke situacije.

Procenjuje se da je do sada od novog gripa u Srbiji obolelo najmanje 6,2 odsto ukupne populacije, a da je ukupno nakon bolesti, asimptomatske infekcije ili vakcinacije imuno najmanje 750.000 do milion osoba.

Protiv novog virusa gripa vakcinisane su, zaključno sa 10. februarom, 152.653 osobe. Od kraja januara dnevno se vakciniše nekoliko stotina građana. Prema podacima sa sajta "Batuta", od posledica gripa umrla je 81 osoba, a poslednji smrtni slučaj je registrovan 28. januara. U međuvremenu je, međutim, 8. februara saopšteno da je u Nišu od posedica gripa preminula porodilja.

Pogledajte još