Najavljene velike kazne ukoliko u firmama ne bude minimum 40% žena

Poslodavci u Srbiji će plaćati kaznu od najviše milion i po dinara, ukoliko na rukovodećim pozicijama u državnim i privatnim preduzećima ne bude bilo 40 odsto žena. Takođe, muškarci i žene moraće da budu jednako plaćeni za iste poslove.

Fizička lica će u tom slučaju dobijati novčane kazne od pola miliona dinara. Ovo predviđa ravnopravnosti novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji mora biti usvojen tokom prvih 100 dana rada Vlade.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, objašnjava da je nacrt novog zakona prošle godine povučen iz Skuštine, jer je civilni sektor uputio sugestije.

Nikad nismo tražili da ovaj zakon bude usvojen po hitnoj proceduri, jer poslanici moraju da imaju dovoljno vremena da iščitaju materijal i da nam upute primedbe. Prošle godine povukla sam nacrt zakona iz skupštine zbog velikog broja sugestija iz civilnog sektora. U februaru ove godine dobili smo pozitivno mišljenje svih ministarstava čiji su predstavnici radili na ovom dokumentu - objašnjava ministarka Mihajlović.

Novi zakon treba da bude usvojen što pre.

- Na zakonu je rađeno skoro tri godine, a on mora biti usvojen tokom prvih 100 dana rada vlade. Naravno, pružićemo svima dovoljno vremena da nam iskažu svoje mišljenje - navodi ministarka Mihajlović.

Ona dodaje da je rodna ravnopravnost pitanje kulture i razvoja jedne zemlje, a da u razvijenom društvu ne postoji podela na muška i ženska zanimanja.

- Znam da u jednoj građevinskoj firmi ne može biti podjednak broj žena i muškaraca da vozi bager ili da upravlja dizalicom. Međutim, u tom preduzeću sigurno postoje druga radna mesta na koja mogu da budu primljene žene, kako bi bile ispoštovane propisane kvote - objašnjava ministarka Mihajlović.

U Srbiji su danas žene na čelu Skupštine i ministarstava, a među poslanicima je svaka treća žena pripadnica lepšeg pola. Prema dostupnim podacima, muškarci u Srbiji imaju za 30 odsto veću godišnju platu od kolegenica sa kojima dele kancelariju.

Izvor: Telegraf.rs/Politika

Pogledajte još