VEŠTAČKA INETLIGENCIJA MENJA ZAPOSLENE: Ugroženo 11 miliona radnih mesta u SAD

Veštačka inteligencija mogla bi da utiče na 11 miliona radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama, dok bi direktno mogla da zameni 2,4 miliona zaposlenih do 2030. godine, pokazuju nova istraživanja.

Analitičari kompanije "Forester" sproveli su istraživanje koliko će veštačka inteligencija uticati na radna mesta u SAD, a njihovi nalazi poklapaju se sa istraživanjem koje je sproveo IBM. Prema studiji "Forestera", veštačka inteligencija direktno će uticati na 11 miliona radnih mesta, što se odnosi na prekvalifikaciju i usavršavanje postojećih radnika za korišćenje alata veštačke inteligencije u svakodnevnom radu.

Veštačka inteligencija direktno će zameniti 2,4 miliona zaposlenih, navode oni, ali, iako je reč o velikoj brojci, ona je daleko umerenija u odnosu na prethodna predviđanja stručnjaka.

Samo u ovoj godini, veštačka inteligencija zameniće 90.000 radnika u SAD, navodi se u studiji, što je 9,3 odsto svih radnih mesta koja su ugašena zbog automatizacije.

Poslovi na koje će veštačka inteligencija najviše uticati (ali ne i da će ih nužno zameniti) jesu asistenti u naučnim istraživanjima, autori tekstova, pisci tekstova, kopirajteri, lektori, istraživači društvenih nauka...

- Studija je pokazala da veštačka inteligencija više utiče na poslove za koje je potrebno više obrazovanje, i za koje su plate veće, dok će oni sa nižim obrazovanjem, poput radnika u transportu, na građevini i u skladištima, manje osetiti uticaj veštačke inteligencije - navode strani mediji.

Izvor: Sputnjik Srbija
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još